Gör något gott av äpplena!
Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2008-08-26
Testa Jon Hanssons äppelgodis
Bären och svampen verkar få det tufft i år, men det är gott om äpplen.
I varje fall på mina trän.
Vad göra med all frukten? Tidigare år har den bara blivit liggande och det känns så slösigt.
Nu har jag i alla fall samlat ihop mig själv och en hög äppelkakerecept till en bok. Hoppas du blir lite sugen.
Recept: Jon Hansson
Foto: Camilla Sjödin
Ös-i-formen-kaka
Det är helt rätt att tänka kanel när det dyker upp ett äpple. Men ibland kan man faktiskt tänka kardemumma i stället.
8 personer
Tid: 1 tim 20 min
6 äpplen
150 g mandel
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kardemumma
2 dl russin
50 g hackat kanderat apelsinskal eller sukat
Gör så här:
1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
2. Hacka mandeln.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Värm ugnen till 175 grader.
5. Vispa ihop äggen och sockret i en bunke.
6. Blanda mjölet, bakpulvret och kardemumman i en annan bunke. Rör ner i äggsmeten. Rör sedan i det smälta smöret.
7. Smörj och bröa en kakform eller ugnssäker form. Häll i äppelbitarna, mandelhacket, russinen och apelsinskalet.
8. Häll på smeten och fördela jämnt bland frukten och mandeln. Lite kladdigt men enklast att använda händerna. Grädda 45 minuter i ugnen.
Camillas kompis "jättenyttiga" smulpaj
Här har vi gjort den i portionsformar men pajen går givetvis lika bra att göra i en enda stor form. Räkna i så fall med att den behöver stå i ugnen ytterligare 5 minuter.
6 personer
Tid: 35 min
4 äpplen
0,75 dl fruktsocker
0,5 dl krossat linfrö
1 dl havregryn
0,5 dl havrekli
1 dl solrosfrö
1 tsk kanel
1 dl vetemjöl
1,25 dl flytande smör & rapsolja
Vaniljyoghurt eller vaniljvisp
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Smörj 6 portionsformar eller en stor.
3. Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i formarna/formen.
4. Blanda sockret, linfröna, havregrynen, havrekliet, solrosfröna, kanelen och mjölet i en bunke. Häll i smöret och rapsoljan och rör ihop till en deg.
5. Bred degen över äpplena.
6. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter. En stor form tar cirka 20 minuter.
7. Servera med vaniljyoghurt eller vaniljvisp.
Äppelbullar med nötter
Vanliga kanelbullar men med gosigare fyllning.
24 stycken
Tid: 1 tim 30 min
100 g smör
3,5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 tsk kanel
1 l vetemjöl
1 ägg
Fyllningen:
1 äpple
1 dl grovt hackade hassel- eller valnötter
1,5 dl äppelmos
25 g smör
1 tsk kanel
3 msk farinsocker
Gör så här:
1. Smält smöret med mjölken och värm/kyl till fingervarmt, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av smörmjölken och rör om så att jästen löses upp. Häll i resten av smörmjölken, sockret, kanelen och 9 dl av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Pudra över lite mjöl och jäs under handduk i 35 minuter. Då ska degen ha växt till dubbla storleken.
3. Fixa fyllningen under tiden: Skala äpplet och skär bort kärnhuset. Skär fruktköttet i skivor.
4. Hacka nötterna.
5. Lägg degen på en bänk och knåda in resten av mjölet.
6. Dela degen i 24 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på bakpappersklädd plåt. Platta till bullarna en aning och låt dem jäsa under handduk i ytterligare 15 minuter.
7. Tryck in en liten grop i bullarna. Fördela äppelskivorna, nöthacket, äppelmoset och smöret i groparna. Strö över kanel och farinsocker.
8. Värm ugnen till 225 grader.
9. Vispa upp ägget och pensla bullarna med det. Grädda bullarna 10–12 minuter mitt i ugnen så att de får fin färg. Låt svalna på galler.
Tips: Skulle bullarna mot förmodan inte gå åt på direkten så håller de tre månader i frysen.
Ugnsstekta äpplen
Kaka? Paj? Äsch päsch, är det så noga? Det är äpplen och det är snabblagat och gott. Det räcker för mig.
4 personer
Tid: 40 min
4 stora äpplen
1 dl mandlar
1 knapp dl russin
3 msk sirap + 2 msk till ringel
Vaniljsås eller vaniljvisp
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Kärna ur äpplena. Ta i ordentligt. Stora hål är bättre än små.
3. Ställ dem trångt i en ugnssäker form eller fat.
4. Hacka mandeln mittimellan-grovt och blanda med russinen och de 3 msk sirap i en skål. Proppa ner blandningen i äpplenas kärnhushål.
5. Ringla över ytterligare lite av sirapen.
6. Baka 15–25 minuter i ugnen tills äpplena har blivit mjuka. Tiden beror på hur stora och fasta de är.
7. Servera med vaniljsås eller vaniljvisp.
Beigneter
Bortglömd klassiker – eller uppäten…
8 personer
Tid: 40 mmin
6 fasta och syrliga äpplen
1/2 citron
1 l neutral olja
0,5 dl socker
1 tsk kanel
Frityrsmeten:
25 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
2 dl vatten
2 ägg
Gör så här:
1. Smält smöret till frityrsmeten.
2. Blanda mjölet och florsockret i en bunke. Häll i vattnet och rör om så att du får en jämn smet. Rör i äggen och det smälta smöret.
3. Skala äpplena, kärna ur och skiva dem. Droppa över saften från citronen så att de inte mörknar.
4. Hetta upp oljan i en stor kastrull eller gryta till 170–180 grader. Kolla med stektermometer eller en bit vitt bröd som ska bli vackert brun på en knapp minut.
5. Doppa äppelskivorna i smeten och fritera dem några i taget tills de är gyllene.
6. Ta upp med hålslev och låt dem drypa av på hushållspapper.
7. Blanda sockret och kanelen på en tallrik och vänd de friterade äppelskivorna i blandningen.
8. Servera beigneterna ljumma med glass.
Tips: Hoppa över sockret och kanelen och testa att salta beigneterna lätt i?stället. Servera som snacks till ett glas vitt vin.