Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Fira studenten med smörgåstårta

Uppdaterad 2019-09-05 | Publicerad 2017-05-22

Nu börjar det blir dags att planera inför studentmottagningen. Hemgjorda smörgåstårtor gör garanterat succé.
– Smörgåstårta är otroligt praktiskt för att det är allt-i-ett säger Anna Cardelius på populära Haga tårtcompani.
Vi har deras bästa recept.

Smörgåstårtan är tillbaka på matkartan

Snart är det dags för sommarens alla festligheter. Studentmottagningar, examensfiranden och sommarkalas. Vad passar inte bättre än att bjuda gästerna på en snygg och praktisk smörgåstårta?

Smörgåstårtan har fått lite av en renässans de senaste åren, från att ha varit en otrendig majonnässtinn fettbomb till att bli snygg, lyxig och efterfrågad. Och det går ju inte att förneka - det är ju väldigt gott!

Haga Tårtcompani och bageri i Stockholm öppnade för tre år sedan av kollegorna Anna Cardelius och Oscar Målevik. Nu har de blivit kända för sina vackra smörgåstårtor som de gör på närproducerade råvaror med gott bröd och grönsaker i säsong.

Förkärlek till tårta

Anna och Oscar var trötta på cupcakes och macarons och ville fokusera på något med mycket smak och fyllning. Eftersom båda älskar tårta bestämde de sig för att öppna ett bageri som fokuserade på just det.

– Tårta är kul för att det ingår alltid när man ska fira något, och det är fint att dela, säger Anna.

Eftersom smörgåstårta är den perfekta buffématen ville de sätta smörgåstårtan på matkartan igen. Nu säljer de flera hundra bitar i veckan med olika fyllningar som är både goda och snygga.

– Smörgåstårta är otroligt praktiskt att bjuda på för det är allt-i-ett, man kan servera den som den är eller med en sallad, säger Anna.

Smörgåstårta med chark

Smörgåstårta med chark

Vegetarisk smörgåstårta

Vegetarisk smörgåstårta

Anna och Oscars bästa tips för att lyckas med smörgåstårtan

  • Använd ett gott bröd - hembakat eller från ett bageri.

– Använder du ett gammalt bröd, börjar du i helt fel ände säger Oscar som även tipsar om att använda surdegsbröd eller danskt rågbröd.

  • Snåla inte med fyllning, det är viktigt för att tårtan inte ska bli torr.
  • Tänk på vad du gillar och vilka smaker som passar ihop innan du bestämmer vad du ska ha på tårtan.

– Gillar du skagenröra, lägg inte dit ananas och kiwi då - det hör inte dit, säger Oscar.

  • Använd bra kvalitet på ingredienserna och grönsaker som är i säsong.
  • Dekorera tårtan precis innan den ska serveras. Tänk på att använda grönsaker och annan dekoration som inte börjar sloka direkt på buffébordet, tårtan ska se fin ut även efter att den stått framme ett tag.
  • Se till att ha gott om tid på dig. Börja långt i förväg, en smörgåstårta bör stå i minst 24 timmar innan den ska serveras för att den ska hinna safta till sig och smakerna sätta sig.

Följ ämnen i artikeln