Bjud på läckra brownies och ljusa "blondies"
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-13
Kladdkakan brownies har en ”syster” – med vit choklad
Låt dig förföras av kladdiga chokladkakor med spännande smaker!
Smaksätt med nötter, apelsin?…
eller varför inte grönt te?!
Recept: Ingrid Wikholm
Foto: Brice Toul
Ur boken "Brownies" (Ica bokförlag)
Brownies med jordnötter
Tid: 40 minuter
150 g smör
150 g mörk choklad
3 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 ½ dl rostade jordnötter, osaltade
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175°.
2. Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker, tillsätt mjöl blandat med bakpulver och kakao. Häll ner chokladsmeten och rör om.
3. Häll smeten i en liten långpanna och strö över jordnötter. Grädda i ugn cirka 20 minuter.
Blondies
Tid: 40 minuter
Blondie är ett gulligt namn på brownies bleka syster. Den som gillar vit choklad får sitt lystmäte.
125 g smör
200 g vit choklad
4 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175°.
2. Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker och blanda ner mjöl, blandat med bakpulver. Rör ner den smälta chokladsmeten i äggblandningen.
3. Häll i liten långpanna och grädda cirka 20 minuter.
Brownie som tårta
Tid: 45 minuter
En brownie kan aldrig bli för stor. Den här tårtan är dock tänkt för många. Extra fint med sidenband runt om och ätbart silverglitter.
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk apelsinlikör
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200°.
2. Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggsmeten. Tillsätt apelsinlikör och rör slutligen ner den smälta blandningen av smör och choklad.
3. Häll smeten i en kvadratisk form, 23?×?23 cm, och grädda cirka 15 minuter.
4. Låt kakan svalna. Dekorera med vispgrädde, bär, frukt och ätbart festglitter.
Blondies med syltat apelsinskal
Tid: 1 timme 30 minuter
Det här receptet tar lite längre tid eftersom du måste koka en sockerlag för att sylta apelsinskal. Men det är det värt.
150 g smör
200 g vit choklad
3 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
50 g hackade macadamianötter
En sats syltade apelsinskal
4 ägg
Syltat apelsinskal
3 obesprutade apelsiner
1 dl vatten
1 ¾ dl socker
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175°.
2. Smält smör och choklad. Blanda socker, mjöl, bakpulver, nötter och halva satsen apelsinskal. Vispa äggen och rör ner. Tillsätt den smälta chokladsmeten.
3. Häll smeten i en långpanna. Grädda i 175° cirka 30 minuter.
4. När kakan svalnat, skär den i bitar eller ta ut rundlar med ett kakmått. Dekorera varje blondie med apelsinskal.
5. Syltat apelsinskal: Skär tunna strimlor av apelsinskalet. Koka upp vatten och socker, lägg ner skalet och låt koka tills strimlorna mjuknat. Ta bort kastrullen från värmen och låt skalen svalna i sockerlagen.
Blondies med matcha
Tid: 35 minuter
Matcha är ett grönt japanskt te i pulverform. Det finns att köpa i välsorterade te- och kryddaffärer eller kan beställas på postorder. Tyvärr går matcha inte att ersätta – det är antingen det eller inget.
125 g smör
200 g vit choklad
4 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk matcha
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175°.
2. Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker, blanda sedan ner mjöl blandat med bakpulver och matcha. Häll ner den smälta chokladen och rör om.
3. Häll smeten i en liten långpanna och grädda cirka 20 minuter.
Tips: Vit choklad kan variera kraftigt i smak. Ofta kan man minska på sockermängden för att balansera chokladens sötma.