Minitestet: Snabbmat
Uppdaterad 2018-07-12 | Publicerad 2014-10-03
Snabbmat – det kan väl inte vara nyttigt?
Det finns bara ett sätt att ta reda på det, tänkte vi och kollade upp fem ställen.
Josefines kommentar:
Snabbmat innehåller ofta både mycket fett, dåliga kolhydrater och mycket energi. Grönsaker förekommer sällan i den mängd det borde för att bli en bra måltid medan portionsstorleken ofta är alltför stor för de flesta.
NAMN & TILLVERKARE: NACHO DE LUXE Taco bar
PRIS FÖRPACKNING: 77 kronor/366 g
KCAL/PORTION: 918
PROTEIN: 45 g
KOLHYDRATER: 53 g
FETT: 59 g
INNEHÅLL: Majs, salt, vegetabilisk olja, nötfärs, tomat, druvsocker, paprika, spiskummin, salt, oregano, edam, potatisstärkelse, isbergssallad, vitkål, rädisor, socker, cayennepeppar, vitlök, spiskummin, svartpeppar, tomat, lök, ättika, stärkelse E1442, konserveringsmedel E211, högpastoriserad grädde fetthalt 12%.
DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Alldeles för mycket fett och energi samt för lite grönsaker för att vara en bra måltid.
DIETISTENS BETYG:
SMAKPANELENS OMDÖME: Ser inte jättegott ut, särskilt salladen – men smakar mycket bra. God köttfärs, lite tråkig tomatsås kanske, och överlag lite svårt att äta.
NAMN & TILLVERKARE: KALKONSUB 15 CM Subway
PRIS FÖRPACKNING: 35 kronor/212 g
KCAL/PORTION: 268
PROTEIN: 19,9 g
KOLHYDRATER: 40,2 g
FETT: 3,7 g
INNEHÅLL: Ljust bröd (vetemjöl, vatten, jäst, socker, gluten, jäsmedel (emulgeringsmedel E472e, sojamjöl, dextros, förtjockningsmedel E412, mjölbehandlingsmedel E300, E481, släppmedel E516), vegetabiliskt fett, salt) kalkon (kalkonbröst (72 %), vatten, salt, dextros, stabiliseringsmedel (E450, E451, E407), antioxidanter (E325), vitpeppar, solrosolja, färgämne (E150a, E150d), sallad, tomat, lök, grön paprika och gurka.
DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Energi- och fettinnehållet är förvisso lågt men en måltid som baseras på vitt bröd ger varken mycket mättnad eller näring. Plus för grönsakerna och kalkonen dock.
DIETISTENS BETYG:
SMAKPANELENS OMDÖME: Trist bröd, och torrt utan dressing. Goda, fräscha grönsaker – men kanske lite för stor variation – och fräscht och gott med kalkon.
NAMN & TILLVERKARE: BULGURSALLAD MED GRILLAD KYKLING Panini
PRIS FÖRPACKNING: 85 kronor/519 g
KCAL/PORTION: 898
PROTEIN: 47,9 g
KOLHYDRATER: 77,9 g
FETT: 42,8 g
INNEHÅLL: Bulgur, kyckling, rucola, gurka, kikärter, torkade
tranbär, pumpa- och solrosfrön, granatäpple, tandooriyoghurt, sallad, persilja.
DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Bra fördelning mellan kolhydrater, fett och protein. Lite högt energiinnehåll. Det optimala vore att dela portionen på två och komplettera med extra grönsaker.
DIETISTENS BETYG:
SMAKPANELENS OMDÖME: Tandooriyoghurten är jättegod, bra blandning av fräscha grönsaker. Kycklingen mycket tråkig. Kylskåpskall, men ändå klart fräschast i testet.
NAMN & TILLVERKARE: GI-BURGARE Max
PRIS FÖRPACKNING: 49 kronor/255 g
KCAL/PORTION: 755,4
PROTEIN: 37,5 g
KOLHYDRATER: 37,3 g
FETT: 51,8 g
INNEHÅLL: Kött: Nötkött, potatis, vatten, lök, vegetabiliska fibrer, koksalt, kryddor, potatismjöl, druvsocker, buljongpulver.
GI-bröd: Vetemjöl, vatten, solrosfrö, linfrö, vetegluten, pumpafrö, jäst, havregryn, rågmjöl, socker, surdegspulver, vetekli, salt, emulgeringsmedel, solroslecetin, mjölbehandlingsmedel. Cheddarost: Ost, vatten, smör, komjölksprotein, smältsalter, torrmjölk, vasslepulver, salt, syraregulator, färg, klumpförebyggande medel, solroslecitin.
Originaldressing: Vegetabilisk olja, tomatpuré, gurka, socker, senapsfrö, äggula, blomkål, morot, lök, ättika, salt, kryddor, modifierad stärkelse, surhetsreglerande medel, vinäger, paprika, konserveringsmedel, arom.
Lök, tomat, isbergssallad.
DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: En GI-anpassad burgare och kolhydratinnehållet är mycket riktigt lågt, tyvärr på bekostnad av fett- och energi. Nästan 62 % av energin kommer från fett.
DIETISTENS BETYG:
SMAKPANELENS OMDÖME: God smak, särskilt köttet. GI-brödet var ingen fullpoängare,
vissa ogillade särskilt fröna. Bra tuggmotstånd dock.
NAMN & TILLVERKARE: FOREST-PIZZA, SINGLE Pizza hut
PRIS FÖRPACKNING: 74 kronor
KCAL/PORTION: 813,9
PROTEIN: 43,4 g
KOLHYDRATER: 79,7 g
FETT: 34,7 g
INNEHÅLL: Deg: Vetemjöl, vatten, jäst, salt, vegetabilisk olja, salt, vetegluten, socker, emulgeringsmedel E471-E472e, vasslepulver, antioxidationsmedel (E300), enzymer.
Mozzarella: Pastöriserad mjölk, startkultur, salt, E260 (ättiksyra), löpe.
Tomatsås: Koncentrerad tomatpuré (tomater), vatten, svartpeppar, salt, oregano
vitlökspulver, basilika.
Pizzakrydda: Pamersanost, vitlök, torkad lök, krossad chili, timjan, basilika, oregano.
Skinka: Griskött, salt, dextros, stabiliseringsmedel (E451), naturligt skinksmakämne, naturligt röksmakämne, konserveringsmedel (E250), antioxideringsmedel (E301).
Champinjoner, olja.
DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Pizza kan tyvärr aldrig bli en bra måltid. Vitt mjöl, ost och bristen på grönsaker gör den både energirik och fet.
DIETISTENS BETYG:
SMAKPANELENS OMDÖME: Mycket gott, särskilt den frasiga skorpan på degen och tomatsåsen. Lite väl mycket bröd, påminner om varma mackor.