Egna bullar är bättre – än att se på andras
Uppdaterad 2019-03-18 | Publicerad 2008-10-31
Gör det enkelt: Recept på bullar och mjuka kakor till helgens fikastunder.
För dig som sällan bakar av tidsprist, eller vill ha enkla snabba recept.
Man kan aldrig få för mycket av det goda – särskilt inte när det är fikadags!
Linn Larsson bjuder på fyra lättfixade kakor och bullar.
Recept: Linn Larsson
Foto: Jimmie Lannér
(Recept ur boken ”Fika för vänner”)
Mammas saffrans- och kanelbullar
Ingen bakar lika goda bullar som min mamma! Det är sant. Att hon tagit grundreceptet från baksidan av mjölpaketet var en stor chock när jag bad om receptet inför boken. Jag tror att hon har något tjuvknep som hon inte berättar.
Tid: 2 timmar.
40 bullar.
Du behöver:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 1/2 liter vetemjöl
Saffransbullar:
1 g saffran
1 dl russin
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
250 g rumsvarm mandelmassa
Fyllning till kanelbullar:
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
2 msk kanel
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
3. Smula jäst i bunke, häll på vätskan och rör tills jästen lösts.
4. Blanda socker och salt. För saffransbullar: Tillsätt saffran och russin. Rör ner blandningen i degvätskan.
5. Tillsätt mjöl tills degen är smidig. Jäs under bakduk i 30 minuter.
6. Knåda degen och dela i 2 bitar som du kavlar ut till rektanglar. Fördela fyllningen för saffrans- eller kanelbullarna (en sats fyllning räcker till en bulldeg) och rulla ihop till längder.
7. Dela längderna i 20 bitar var och lägg i bullformar. Jäs under bakduk i 30 minuter.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda högt upp i ugnen i 5–8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Pepparkaksrutor med lingontopping
Lingon och pepparkaka ger en härlig brytning i de här superenkla bakelserna.
Tid: 45 minuter.
16 rutor
Du behöver:
1 paket pepparkaksmix
Topping:
200 g färskost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl lingonsylt
Dekoration:
lingon
citronmeliss
Gör så här:
1. Rör samman smeten enligt anvisning på förpackningen. Grädda kakan i en smord och bröad form, 20x30 cm.
2. Låt svalna något och skär i kvadrater.
3. Blanda samman alla ingredienser till toppingen och klicka ut på rutorna. Dekorera med färska eller frysta lingon samt citronmeliss.
Chocolate chip kokoscookies
Tid:45 minuter.
20 stycken.
Du behöver:
100 g mörk choklad
1/2 dl kokosflingor
2 1/2 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl brunt farinsocker
100 g smör
1 kokt kall potatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka chokladen grovt och blanda med kokos, mjöl, bakpulver och farinsocker.
3. Skiva i smöret och mosa ner potatisen. Blanda ihop degen kvickt.
4. Gör två rullar, 4 cm i diameter. Lägg rullarna i kylskåpet i 10 minuter för att stelna något.
5. Skär halvcentimeter tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter.
Tips: Piffa upp kakorna med färgglada nonstops i stället för den hackade mörka chokladen när du känner dig extra glad!
Chokladtröst med vispad grädde
Choklad tröstar bra! En supersnabb favorit, efter 17 minuter i ugnen blir den perfekt, tycker jag.
Tid: 35 minuter.
8 bitar.
Du behöver:
100 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 krm salt
Till servering:
Florsocker
Vispad grädde
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten.
3. Smält smör och choklad på låg värme i en kastrull.
4. Vispa ägg och socker lätt. Blanda samman mjöl och salt.
5. Rör ihop samtliga ingredienser till en jämn smet och bred ut i formen. Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter.
6. Sikta florsocker över kakan och servera med grädde.