Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Gör dina klassiker gröna

Uppdaterad 2016-12-19 | Publicerad 2013-03-25

Namn: Mattias Kristiansson.
Ålder: 27.
Bor: Vällingby.
Familj: Sambon Jonas.
Gör: Matskribent.
Aktuell: Gör en egen bakbok till hösten, bloggar om mat på www.vegoriket.se.

Mattias Kristiansson har alltid gillat att laga mat och baka. Det är fyra år sedan han startade sin bakblogg Bakemyday.

Sedan förra våren är han vegetarian, lagar oftast helt veganskt, och bloggar om det på sin nystartade vegoblogg.

Text: MIA SAHL

Foto: MATTIAS KRISTIANSSON

– Men jag är inte fanatisk på något sätt. Du får inte skriva att jag tycker att alla måste bli veganer eller så, jag vill bara inspirera folk att laga god mat, säger han.

Så pratar vi lite om varför många rynkar på näsan åt begreppet veganism, varför veganer i Sverige ofta antas ha ett tydligt skäl till att inte äta råvaror från djurriket. Vi jämför med USA där hälsotrenden för många är tätt förknippad med vegetarisk och vegankost. Där anses veganism mer som ett hälsosamt livsstilsval än ett politiskt ställningstagande.

– Men det håller nog på att ändras här, tror Mattias.

Gästerna blir överraskade

Han gillar att bjuda på mat som gör folk glada. Maten i sig behöv­er inte vara så komplicerad, han lägger ofta mer tid på att dekorera och göra maten vacker att se på.

– Jag gillar att imponera på folk, säger han stolt.

När man bjuder köttätare på vegomat kan det vara svårt att få dem imponerade.

Folk kan bli tveksamma när man inte bjuder på kött. Då måste man göra något extra bra, tycker Mattias.

– Jag har lurat ganska många matgäster som faktiskt inte förstått att de ätit en helvegetarisk måltid, säger han.

Har gått ner tio kilo

För honom själv var valet att äta vegetariskt från början bara en kul idé.

– Jag och min sambo började med köttfri måndag, som en kul grej. Sedan började jag laga mer och mer av våra favoriträtter med bara vegetariska råvaror, som en utmaning. Det blev gott, och kändes lite hälsosammare, säger han.

Han trodde att han skulle sakna bacon mest när han så småningom bestämde sig för att sluta äta kött.

– Men jag har insett att man oftast saknar det man äter till vardags. När jag slutade med kött slutade jag längta efter det, säger han.

Sedan Mattias Kristiansson blev vegan har han gått ned tio kilo.

Han mår bättre i dag, känner sig piggare och lättare i kropp­en. Han har alltid gillat att träna, är gammal elitsimmare och simmar fortfarande tre gånger i veckan, springer emellanåt och styrketränar hemma med hantlar.

– Kroppen återhämtar sig mycket bättre sedan jag slutade äta kött, säger han.

– Även om jag tar ut mig rejält under ett pass så blir jag inte sliten på samma sätt som förut.

Mer än bara sallader

Målet med bloggen är inte att få alla att bli vegetarianer.

– Folk får gärna äta kött, men kanske kan man skära ner lite på vardagarna, smaka något annorlunda och testa lite nya råvaror, säger han.

– Vegetarisk mat är ju så mycket mer än sallader, hummus och hippiegrytor.

Frukost: Amerikanska blåbärspannkakor med blåbärssmör

4 portioner

Du behöver:

Amerikanska blåbärspannkakor:

TIPS! ”Mjölkfritt smör innehåller inget kolesterol! Du hittar det i samma hylla som vanligt smör.”

2½ dl fullkornsvetemjöl

2½ dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

2½ dl sojamjölk (sötad eller osötad spelar ingen roll)

1½ dl vatten

2 dl blåbär, färska eller frysta

Gör så här:

1. Blanda ihop fullkornsvetemjöl, vetemjöl, bakpulver, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

2. Tillsätt sojamjölk och vatten och vispa runt med en visp så att eventuella klumpar försvinner.

3. Sätt en stekpanna över medelhög värme och klicka ner lite smör. Skeda ner 4–5 små pann­kakor i taget.

4. Droppa några blåbär på varje pannkaka och tryck ner med en stekspade. Så fort pannkakan har fått en fin färg på undersidan vänder du på den och steker klart. Håll varma till servering.

Blåbärssmör:

100 g smör

½ dl blåbär, färska eller frysta

Gör så här:

Mixa smör och blåbär i en matberedare. Klart!

Lunch: Indisk köttfärs med curry och kokos

4 portioner

Du behöver:

400 g sojafärs

1 purjolök

3 vitlöksklyftor

1 gul paprika

1 msk curry

1 dl röda linser, torkade

1 burk kokosmjölk

½ msk flytande grönsaksbuljong

1 dl kokosflingor

salt efter smak

Till servering:

hackade mandlar

Gör så här:

1. Dela purjolöken på längden och skölj bort eventuell jord. Strimla purjolöken, finhacka vitlöksklyftorna och skär paprikan i mindre bitar.

2. Stek sojafärsen tillsammans med purjolök, vitlök, paprika och curry i en stekpanna. När allt har fått en fin färg tillsätter du de torkade röda linserna, kokosmjölken och grönsaksbuljongen. Sänk värmen och sätt på ett lock. Låt puttra på i 12–15 min­uter tills linserna har blivit mjuka men ändå har kvar lite tuggmotstånd.

3. Rosta under tiden kokosflingorna i en torr panna tills de får fin färg. När linserna är klara blandar du ner de rostade kokosflingorna. Servera den indiska köttfärsen med kokt ris och hackade mandlar.

Mellanmål: Snickerssnacks (raw food)

10 bitar

Du behöver:

TIPS! ”Jag brukar använda en sockerfri mörk choklad till de här bitarna.”

1 dl jordnötter

1 dl cashewnötter

1 msk mesquitepulver

7 dadlar

1 msk kokosolja

50 g mörk choklad

Gör så här:

1. Börja med att mixa jordnötter, cashew­nötter och mesquitepulver fint i en matberedare.

2. Tryck ut kärnorna ur dadlarna och smält kokosoljan försiktigt i en kastrull eller i micron.

3. Häll ner dadlar och kokosolja i matberedaren och mixa ytterligare tills allt börjar komma ihop till en deg.

4. Ta upp nötmassan och tryck ut på en skär­bräda. Skär i lagom stora bitar.

5. Finhacka chokladen och smält försiktigt, antingen över ett vattenbad eller i micron.

6. Ringla chokladen över nötbitarna och ställ sedan in i kylen så att de får stelna.

Middag: Grekiska bönbollar med rostade grönsaker och tzatziki

4 portioner

Du behöver:

Grekiska bönbollar:

TIPS! ”Många vet inte om att det finns ett fantastiskt utbud av mjölkfria produkter ute i mat­butikerna. 
Jag använder en neutral tjock sojayoghurt till alla kalla såser.”

2 burkar svarta bönor

1 dl ströbröd

1 vitlöksklyfta

1 dl svarta oliver

½ tsk lökpulver

1 tsk torkad mynta

1 tsk torkad oregano

½ tsk salt

svartpeppar

Gör så här:

1. Börja med att riva vitlöken och finhacka oliverna. Häll av vätskan i burkarna och skölj bönorna väl. Låt bönorna rinna av i ett durkslag och mixa de sedan i en mat­beredare till en fin puré.

2. Häll över bönpurén i en bunke och blanda ner ströbröd, riven vitlök, finhackade oliver, lökpulver, mynta, oregano, salt och peppar.

3. Forma smeten till runda små bollar och stek dem i olivolja tills att de färg.

Rostade grönsaker:

1 aubergine

1 zucchini

1 röd lök

2 paprikor, valfri färg

2 vitlöksklyftor

½ dl olivolja

saft från en citron

1 tsk torkad oregano

salt och peppar

½ dl pinjenötter

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär aubergine, zucchini, rödlök och paprikor i mindre bitar och lägg i en ugnsform.

2. Riv vitlöken fint och blanda med olivolja, citronsaft, oregano, salt och peppar i en skål.

3. Häll dressingen över grönsakerna och sedan blandar du väl.

4. Rosta grönsakerna i ugnen i cirka 30 minuter eller tills de har fått en fin färg. Vänd om då och då.

5. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö över grönsakerna precis innan servering.

Tzatziki:

5 dl naturell sojayoghurt

1 gurka

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

svartpeppar

1. Riv gurkan på ett rivjärn och strö över saltet. Låt stå i 15 minuter och pressa sedan ut allt överflödigt vatten.

2. Riv vitlöken fint. Blanda gurkan med naturell yoghurt, vitlök, svartpeppar och eventuellt lite mer salt. Färdigt!

Dessert: Banoffe pie

Du behöver:

Digestivebotten:

1 paket digestivekex (400 g)

175 g mjölkfritt smör

Kolasås:

1½ dl strösocker

1½ dl ljus sirap

1 dl sojamjölk

50 g smör

Fyllning:

3 bananer

1 dl jordnötter

50 g mörk choklad

Topping:

2 dl laktosfri vispgrädde

2 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

eventuellt lite kakao

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa digestivekexen till smulor och smält smöret. Blanda smulor och smör och tryck sedan ut blandningen i en pajform. Grädda pajskalet i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

2. Nu till kolasåsen. Blanda ihop strösocker, ljus sirap och sojamjölk i en kastrull. Koka upp och låt bubbla på i cirka 10 minuter tills kolasåsen har tjocknat något och fått en nötigt brun färg. Häll över såsen i en skål, låt den svalna helt.

3. Vispa grädden tillsammans med strösocker och vaniljsocker. Blanda ner en stor klick vispad grädde i kolasåsen och bred sedan ut blandningen i botten av pajskal­et. Skiva bananerna och lägg de över kolasåsen. Strö över jordnötterna och klicka eller spritsa på resterande grädde. Hacka den mörka chokladen och dekorera pajen med den. Pudra eventuellt över lite kakao.

Lyx: Pankopanerad tofu med vitvinssås och smörslungade sockerärter

4 portioner

Du behöver:

Pankopanerad tofu:

400 g fast tofu

1½ dl vetemjöl

1½ dl osötad sojamjölk

2 tsk citronpeppar

2 dl panko

rapsolja att steka i

Gör så här:

1. Skiva tofun och dela i lagom stora bitar. Du kan skära som filéer eller fiskpinnar, det spelar ingen roll.

2. Häll upp vetemjölet på en tallrik, sojamjölken i en djup tallrik och blanda panko och citronpeppar på en till tallrik.

3. Vänd nu tofubitarna först i mjölet, sedan i sojamjölken och avslutningsvis i pankomixen.

4. Stek den panerade tofun i rikligt med olja på medelhög värme. Den ska bli gyllenbrun på båda sidorna innan du tar upp den och låter rinna av på papper.

Mandelpotatismos:

1 kg mandelpotatis

1½ dl osötad sojamjölk

50 g mjölkfritt smör

salt

vitpeppar

muskotnöt

Gör så här:

1. Skala potatisen och koka den mjuk. Häll bort vattnet.

2. Blanda ner sojamjölk och smör i potatisen och vispa till ett fluffigt mos. Använd en elvisp, det blir inte bara enklast utan även fluffigast.

3. Smaksätt sedan med salt, vitpepp­ar och riven muskotnöt.

Vitvinssås med kapris och citron:

3 schalottenlökar

2 msk smör

1 msk vetemjöl

1 dl vitt vin

saft från 1 citron

2 dl vatten

½ msk grönsaksbuljong

2 msk kapris

2 msk finhackad dill

½ tsk salt

svartpeppar

Gör så här:

1. Finhacka schalottenlökarna och släng ner i en kastrull tillsammans med smör­et. Stek på medelhög värme, löken ska inte få färg utan bara bli mjuk och vackert genomskinlig. Tillsätt vetemjöl­et och rör om.

2. Häll ner vinet och vispa så att mjölet blandas väl. Låt bubbla på någon minut.

3. Tillsätt citronsaft, vatten, grönsaks­buljong och kapris och låt allt koka upp. Puttra på i några minuter till såsen tjocknar något.

4. Smaksätt med salt och peppar. När såsen är färdig så är det dags att röra ner dillen.

Smörslungade sockerärter:

1 paket sockerärter

1 schalottenlök

2 msk mjölkfritt smör

salt

peppar

1. Koka sockerärterna i rikligt med vatten i cirka 2–3 minuter. De ska bli mjuka men fortfarande ha kvar lite av sitt tuggmotstånd. Sila bort

vattnet och fyll genast på med kallt vatten så att socker­ärterna kyls av.

2. Fräs schalottenlöken i smör på hög värme.

När den börjar få färg slänger du ner socker­ärterna och vänder runt dem. Salta och peppra.

3. Servera tillsammans med den pankopanerade tofun, potatismoset och vitvinssåsen.

Mia Sahl

Följ ämnen i artikeln