Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Så finhackar du lök som ett proffs

Årets kock-finalisten Jesper Jakobsson visar i videoklippet

Uppdaterad 2020-09-11 | Publicerad 2020-07-01

Mamma och mormor är förebilderna i köket, men nu susar Jesper Jakobsson förbi dem med sina matlagningskunskaper som han ska visa upp som finalist i Årets kock 2020.
– Jag tror att jag har goda chanser att vinna, säger Jesper Jakobsson.

Jesper Jakobsson, 25, på Restaurang Bhoga i Göteborg har lagat mat så länge han kan minnas. Både mamma och mormor är duktiga i köket och där fick Jesper hjälpa till så snart han kunde hålla i en kniv.

– Jag ville ju bli lika duktiga som de men nu är jag kanske lite bättre till och med, säger Jesper Jakobsson.

Nu är det upp till bevis när han tävlar i finalen för Årets kock 2020.

  • Vem är du som matlagare?

– Ja du, det är en svår fråga. Men jag är en sådan som vill ta hand om hela råvaran, inget ska gå till spillo. Vi måste tänka på att inte slänga för mycket mat. Jag är också lugn. Börjar man stressa blir det bra fel. Är man glad när man lagar mat blir maten glad och är man ledsen så bli också maten ledsen och det märker gästen.

  • Har du något tips på sådant man kan ta tillvara som man kanske inte tänker på?

– Ja, lökskalkarna behöver du inte slänga till exempel de kan du använda när du kokar sås eller fond. Du kan också ta vara på rester i kylen och pickla dem.

  • Du är en riktig stjärna på att hacka lök, vilket är ditt bästa tips?

– Ta bort kärnan och tryck till löken när du skivar den på längden. Använd knogarna som stöd så du inte skär dig. Skär lugnt och metodiskt så blir löken riktigt finhackad.

  • Hur känns det att vara i final?

– Det känns otroligt roligt. Jag hade tänkt söka in förra året men jag var inte hundraprocentigt nöjd med den rätten då, som jag sökte med i år. Det var bättre att vänta ett år kände jag då. Det här har ändå varit ett slags målsättning ända sedan jag började jobba som kock. Man vill vara där och stå som årets kock.

  • Vinner du?

– Jag skulle nog säga att det är stor chans att jag vinner. Jag tycker att jag jobbar med mat och smaker på ett lite annorlunda sätt mot de andra, jag vågar pusha gränserna lite mer. Jag ska visa de äldre att den yngre generationen är lite bättre. Man får hoppas i alla fall, jag är en sjuk vinnarskalle och en väldigt dålig förlorare.

.

Följ vägen till Årets kock-finalen på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program). Finalen sänds live på TV 4 Play den 17 september.

.

Följ ämnen i artikeln