Läcker gratäng med torskfilé och ägg-sås
Uppdaterad 2020-03-09 | Publicerad 2016-02-22
Sugen på att göra fisk till middag i veckan? Gör en gratäng som sköter sig själv i ugnen. Den här fiskgratängen med purjolök och äggsås är en ny vardagsfavorit.
I ”Veckans matfynd” tipsar vi om att göra en matig fiskgratäng med potatismos och äggsås.
Till gratängen kan du servera en fräsch sallad eller rivna morötter till. I det här receptet får du tips på en sallad med bland annat champinjoner och vitlök.
Fiskgratäng med purjo- och äggsås
400 g något tinad torskfilé eller kolja
2 – 3 dl vatten
1/2 fiskbuljong
Potatismos:
800 g potatis
1 – 2 dl mellanmjölk
2 tsk margarin
Salt och peppar
Sås:
2 msk vetemjöl
5 dl vätska (buljong från fisken + mjölk)
2 tsk margarin
Salt och peppar
1 purjolök i bitar
2 kokta ägg
Så gör du:
Sallad:
Sallad på 200 g skivade champinjoner, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 dl finhackad bladpersilja, pressad citron
Fisken:
Skär fisken i 2 cm tjocka skivor. Koka upp vatten och buljong i en traktörpanna. Sjud fisken i några minuter så att köttet blir vitt och fast. Ta upp fisken med en hålslev. Lägg den i en smord form. Potatismos: Koka potatisen och häll av vattnet. Tillsätt mjölk, margarin, salt och peppar. Kör med en elvisp till mos.
Sås: Vispa ut vetemjölet i lite av mjölken i en kastrull. Späd med vätska och låt såsen koka i 5 minuter. Tillsätt margarinet. Salta och peppra. Förväll purjolöken i lättsaltat vatten i 5 minuter. Hacka äggen grovt. Rör ner lök och ägg i såsen. Lägg moset runt om fisken. Häll på såsen. Gratinera i 250 grader i cirka 5 minuter. Servera med sallad.