Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Smörgåstårtans dag, imorgon Ostkakans dag

Kryddan som skyddar dig

Uppdaterad 2014-12-22 | Publicerad 2013-11-27

Wellness guidar till kryddan som kan sänka kolesterolvärdet och lindra hunger

Peppar är ett samlingsnamn på flera olika kryddor, alla med mer eller mindre brännande smak och arom­atisk doft. Pepparbuskens frukter är de som används mest i det svenska köket. När frukten är ung och omog­en skördas den och kallas grönpeppar. Låter man frukterna ­sitta kvar tills de blir halvmogna blir de svartpeppar. Den helt mogna fruktens kärna är det som kallas vitpeppar. Hartser och eteriska ­oljor ger pepparsorterna deras kraftiga smak och doft. Pepparsubstans­erna ger effekt på våra smärt­recept­orer som ­reagerar med en bränn­ande känsla, fram­förallt i munnen. Kajenn­peppar är den mest brännande peppar­sorten. Förutom som krydda i mat har peppar i olika former ­använts inom traditionell ­folkmedicin där den bland ­annat påståtts ge ett bättre ­sexliv, ­stärka hjärtat och vara bra mot ­lite alla möjliga infektioner och åkommor. Nyare forskning har inte kunnat bevisa särskilt mycket av detta. Men helt klart är att ­piperin, ämnet som ger ­peppar dess starka smak, kan ha positiva effekter på en mängd processer i kroppen och många peppriga forskningsprojekt på piperin

pågår.                             

Mia Sahl

Följ ämnen i artikeln