Sött som tröst i väntan på vår och värme
Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2009-01-22
– Recept av kocken Peder Näslund
Uppdrag: Baka åtta kladdkakor.
Verktyg: Ugn.
Materiel: Två bärkassar mjöl, socker, kakao, smör och godis (lite tunt på hälsokostfronten den här veckan…)
Medhjälpare: Kocken Peder Näslund och hans kladdkakesajt på nätet.
Taktik: Blanda, grädda, diska. Upprepa sju gånger.
Intryck: Mycket rörande.
Resultat: Kladdigt.
Mmm…
"Det finns inga rätt eller fel!"
Namn: Peder Näslund.
Ålder: 42.
Yrke: Kock. Driver dessutom en webbutik för köksutrustning.
Bor: Luleå.
Familj: Fru och två barn 12 och 15 år.
Varför dra igång en kladdkake-sajt?
– Kladdkaka är bland det roligaste att baka och bland det godaste att äta. Eftersom jag bakar mycket brukade kompisar och folk runtomkring fråga efter recept. Så jag la ut recepten på nätet.
Är det någon inne och tittar?
– Jodå, jag har 400–500 besök om dagen. Ibland delar de med sig något nytt recept. Det är jättekul – då försöker jag baka det så fort som möjligt. Det går lite i perioder, men det blir minst en kladdkaka i veckan. Jag har ju barn så det är en strykande åtgång.
Förresten, vad är det för skillnad på kladdkakor och brownies?
– Tja, det får de lärde tvista om. Båda är baserade på choklad och något fett, som smör. Det är väl mest formen som skiljer.
Något tips?
– Vill du ha det ”kakigare” så vispa ägg och socker ordentligt och blanda bakpulver i smeten. Vill du ha det kladdigare, vispa knappt ägget och hoppa över bakpulvret. Framför allt – experimentera! Pröva olika chokladsorter, testa honung och sirap i stället för socker. Hitta på en ny topping. Rätt eller fel finns inte. Bara det blir gott.
Vad passar till?
– Glass, smaksatt vispgrädde och olika citrussallader. Det är gott med något syrligt till kakan.
Din favoritkladdkaka just nu?
– Den med dajm. Den lite beska kakaon och den mörka chokladen balanserar bra mot den sötare nougaten och godiset.
Kokosbrownie med chokladsås
24 små bitar
Tid: 45 minuter + nedkylning.
Browniebotten:
100 g smält smör, avsvalnat
2 ägg
240 g strösocker (knappt 3 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
0,5 dl kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Chokladsåsen:
1,5 dl grädde
150 g mjölkchoklad, finhackad
Kokostoppingen:
2 dl havregryn
2 dl florsocker
100 g kokos
1 msk vaniljsocker
1 ägg
85 g rumstempererat smör
0,5 dl vatten
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Browniebotten: Klä en ugnsform (cirka 20 x 25 cm) med bakplåtspapper, smörj pappret med lite av smöret.
3. Vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan i det smälta smöret. Blanda de torra varorna ordentligt och rör ned dem i äggblandningen.
4. Slå upp smeten i formen och grädda 8–15 minuter i ugnen. Kontrollera med sticka, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Kyl ned.
5. Kokostoppingen: Blanda kokos och vatten, låt ”dra” i fem minuter. Rör sedan ihop med alla de andra ingredienserna.
6. Chokladsåsen: Koka upp grädden och slå över chokladen, rör om tills all choklad är smält.
7. Tryck ut kokostoppingen över den kalla brownien. Sätt in i kylen i 15 minuter. Skär sedan upp i rutor och servera med chokladsåsen.
Kladdmuffins med chokladtopping
15 muffins
Tid: 40 minuter.
Muffinsen:
2 ägg
225 g socker (2,7 dl)
25 g kakao (4 msk)
100 g smör
100 g vetemjöl (1,7 dl)
5 g äkta vaniljsocker (0,5 msk)
1 krm salt
Toppingen:
50 g grädde (0,5 dl)
50 g mörk blockchoklad, hackad
10 g O’boypulver (1 msk)
15 g smör
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Vispa ägg och socker luftigt.
3. Smält smöret och rör ned vaniljsocker, salt samt kakao till en slät smet.
4. Blanda i smörblandningen i äggvispet, vänd sedan ned mjölet försiktigt.
5. Fördela i 15 bullformar och grädda i ugnen i 13–18 minuter. Låt svalna på galler.
6. Toppingen: Koka upp grädden och rör ned övriga ingredienser till en slät och blank smet.
7. Fördela toppingen över de avsvalnade muffinsarna, ät och njut.
Chokladbomb
14 bitar
35 minuter + nedkylning.
200 g smör
200 g mörk blockchoklad
4 ägg
160 g strösocker (knappt 2 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Ströbröd
100 g vit choklad, finhackad
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Smält smör och mörk blockchoklad i mikron eller vattenbad.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner chokladsmeten i det vispade ägget. Rör försiktigt ned mjöl, bakpulver och salt.
4. Häll upp smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter (cirka 22 cm). Grädda 12-18 minuter i ugnen. Kontrollera med sticka, kakan ska vara kladdig i mitten och gräddad i kanterna när den är klar. Passa på slutet om du måste täcka med folie, så att kakan inte bränns.
5. Så fort du tar ut kakan ur ugnen så fördelar du den vita chokladen jämt över kakan. Låt svalna (helst över natten). Servera gärna med glass och citrussallad.
Kladdkaka med fudge
12–14 bitar
Tid: 1 timme + 2 timmar i kyl.
Kakan:
100 g smör, smält
Ströbröd
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
4–5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
Kaffefudgen:
2 dl grädde
2,5 dl strösocker
3 msk kakao
0,5 dl ljus sirap
1,5 msk pulverkaffe
1 msk smör
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Kladdkakan: Rör i hop alla ingredienser. Slå smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar botten (cirka 22 cm). Grädda i 175 graders ugn 16-25 minuter. Kontrollera med sticka – kladdkakan ska inte vara helt genomgräddad. Kyl sedan ner kakan.
3. Kaffefudgen: Blanda alla ingredienser utom smöret i en hög och vid kastrull. Koka upp under omröring och låt fudgen sjuda tills den har en temperatur mellan 120-124 grader. Den högre temperaturen ger en hårdare fudge. Dra åt sidan och rör ned smöret.
4. Slå fudgen över den väl kylda kladdkakan och låt den stelna en aning innan du skär upp kakan.
Kladdkaka med kola
12 bitar
Tid: 45 minuter.
100 g smör, smält
Ströbröd
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
180 g vetemjöl (3 dl)
5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
20 dumlekolor, delade på längden
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar botten (cirka 22 cm).
3. Rör ihop smör, ägg, sirap, socker och salt.
4. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och sikta sedan ned det i smörblandningen. Rör om försiktigt.
5. Häll smeten i formen och grädda 10 –15 minuter i ugnen. Tag ut kladdkakan och fördela kolan jämt över hela. Grädda sedan ytterligare 12–15 minuter.
6. Kyl ned och servera med vispad grädde och syrlig sylt.
Kladdkaka med nötter
12–14 bitar
Tid: 45 minuter.
Botten:
125 g smör, smält och avsvalnat
Ströbröd
3 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Toscasmeten:
100–125 g rostade hasselnötter
100–125 g hela mandlar, skållade och skalade
100 g smör
2 dl socker
2 msk sirap
2 msk mjölk
2 msk mjöl
1–2 msk kakao
Gör så här:
1. Botten: Värm ugnen till 150 grader.
2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda alla de torra ingredienserna och rör ner i vispet. Rör i det smälta smöret och häll smeten i formen.
5. Grädda 25–30 minuter i ugnen.
6. Toscasmeten: Blanda allt utom nötter och mandlar i en kastrull och låt blandningen sjuda några minuter. Rör ner nötter och mandlar och häll smeten över kakan. Grädda ytterligare 10–15 minuter. Det blir 35–45 minuter allt som allt. (Är kladdkakan mycket lös när du häller över toscasmeten blir det liksom en kaksplosion och den blandas med kakan i stället för att hamna ovanpå. Inte lika snyggt men lika gott.)
7. Kyl ned och servera med vispad grädde.
Hallon- och lakritskladdkaka
14 bitar
Tid: 35 minuter.
3 ägg
175 g strösocker
200 g frysta hallon
190 g Kick lakritskola (10 stycken), fint hackade
150 g smör, smält
135 g vetemjöl (drygt 2 dl)
1 krm salt
Ströbröd
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Rör ihop ägg, socker, Kick och hallon. Tillsätt det smälta smöret och rör ned vetemjöl och salt.
3. Häll upp smeten i en smord och bröad rund form (cirka 22 cm) med löstagbar botten.
4. Grädda 16-25 minuter i 200 graders ugn, kontrollera med sticka. Kakan ska vara kladdig i mitten.
5. Kyl ned och servera med vaniljglass.
Kladdkaka med dajm- och nougattäcke
12–14 bitar
Tid: 40 minuter.
4 ägg
3,5 dl socker
200 g mörk blockchoklad av bättre kvalitet, 70–75 procents kakaohalt
4 msk kakaopulver
200 g smör
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Ströbröd
125 g nougat, tunt skivad
200 g dajmkulor (2 påsar)
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smält smör och choklad i vattenbad eller i mikron.
3. Blanda socker, vaniljsocker, kakao, salt och ägg ordentligt.
4. Blanda ned chokladblandningen i äggsmeten, rör sedan i mjöl och blanda tills du får en slät smet. Slå upp i en smord och bröad springform med löstagbar botten (cirka 22 cm).
5. Grädda 17–25 minuter i ugnen, kontrollera med sticka, kladdkakan ska vara kladdig i mitten. Ta ut den och fördela nougaten och dajmkulorna jämt över hela kakan. Sätt in kladdkakan i ugnen igen i max 30 sekunder, precis så att nougaten smälter.
6. Kyl ned och servera.
Tips!
Det är svårt att ange exakta ugnstider för kladdkakorna.
Olika ugnar är olika effektiva, en tjock kaka behöver mer tid än en tunn och du kanske hellre vill ha en halvtorr än en superkladdig kaka.
Så använd bara tiderna i recepten som riktmärken och kolla kladdigheten i kakan med sticka.