Kronärtskockans superkrafter
Uppdaterad 2013-11-05 | Publicerad 2013-10-31
Kronärtskockan kom till Nordeuropa på 1600- talet och odlas på flera håll i Sverige. I toppen av plantan sitter ett skott som, när det blommar, innehåller massa små blå blommor. Omkring skottet sitter korgen, skördar man den innan skottet börjat blomma kan man äta den. Det är kronärtskockshjärtat och bladens inre delar som är ätliga. Skockan måste kokas innan man sätter tänderna i den och den tar tid att äta. Dessutom är den kalorifattig, på så vis kan man verkligen kalla den för nyttig. Den håller dig sysselsatt länge utan att du faktiskt får i dig särskilt mycket alls, åtminstone inte kalorimässigt. På vitamin- och mineralsidan ser det bättre ut. Kronärtskockshjärtat och bladens nedre tjockare del innehåller bland annat C-vitamin, kalium och folat. Med kokningen försvinner förvisso en viss del av vitaminerna, men mineralerna kommer kroppen till del även efter kokning. Det pågår flera vetenskapliga tester där man närmare undersöker om extraktet från kronärtskockan kan ha de läkande krafterna som våra förfäder tillskrev den.
Tips!
Godast blir kronärtskockan om du kokar den, äter den med en skvätt smält smör, lite salt och kanske ett stänk färskpressad citron.
Mia Sahl