Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Bålens dag

SockerfriTT

Uppdaterad 2021-07-28 | Publicerad 2008-12-04

Lightprodukterna – hemliga kalorifällor

Sockerfritt och sunt?

Nej, skulle inte tro det.

De ”sockerfria” varorna kan innehålla fler kalorier än de vanliga och lika mycket

socker.

O’boy No suger addedFel, fel, fel! Huvudingrediensen är maltos, en sockerart och chokladpulvret innehåller också inulin som är en annan sorts socker. Resultatet blir visserligen ett lägre kaloriinnehåll men utan tillsatt socker är den då rakt inte.

Det fuskas så det ryker ur öronen på livsmedelstillverkare.

Eller så är de korkade långt utöver det tillåtna.

Om man tillsätter socker – låt vara inte det vanliga, vita sockret, men fortfarande socker – så kan man väl inte påstå att en vara är ”osockrad”, ”osötad” eller ”sockerfri”?

Jo, uppenbarligen.

Aftonbladets egen undersökning i en vanlig matbutik visar att fusket är utbrett.

Det vet också Livsmedelsverket som tillsammans med sina nordiska motsvarigheter ägnat hösten åt att granska livsmedel med sockerpåståenden på förpackningen.

Rapporten är ännu inte färdig, men norska Mattillsynet har släppt lite på förlåten, vilket inte svenska Livsmedelsverket vill göra på förfrågan.

Den samnordiska undersökningen visar flera sätt att fuska:

Tillverkaren ”glömmer” att exempelvis fruktossirap och glukossirap är socker.

De ”glömmer” lika mycket att de olika sockeralkoholerna – allt som slutar på –ol, exempelvis xylitol, sorbitol, maltitol – också är socker med samma kalorimängd. Fördelen med sockeralkoholerna är att de inte orsakar karies.

De ”glömmer” att maltos är en sockerart. Låt vara från säd, men det bryr sig inte kroppen särskilt om.

De ”glömmer” att om man tillför koncentrerad frukt- eller bärjuice så tillför man också fruktos, som är ett socker.

Vår egen undersökning visar att så kallade sockerfria livsmedel eller godis kan innehålla långt många fler kalorier än de vanliga.

Så vare sig vi är ute efter att knapra in på kaloriintag eller vill undvika socker av andra orsaker är vi blåsta. Det som krävs för att klara sig i sockerdjungeln är en kemiexamen.

Men jag är inte särskilt förvånad.

Historien bara upprepar sig och vi är rätt villiga driftkuckur.

Först skulle fettet bort till varje pris, men plockar du bort fett som smakbärare får du en produkt som ingen tycker smakar gott.

Det löste tillverkarna med att ösa på med socker i de fettsnåla varorna.

Då fick vi i stället en sockerdebatt som banade väg för alla mer eller mindre läskiga sötningsmedel och då diskuterade vi det.

Och nu vill ingen vare sig skylta med socker eller sötningsmedel och då står vi här med sockerfusk som vilseleder konsumenter.

Jag har en så enkel och genial lösning på problemet att det borde nominera mig till Nobelpriset: Varför kan vi inte bara ta och äta vanlig mat? Lite fett här och lite socker där? Så vrider vi hela det här matspektaklet rätt igen?

Lightmaten gör dig
fet