Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Chokladens dag

Julgodis: Här är alla de bästa recepten

Uppdaterad 2019-11-18 | Publicerad 2015-11-25

Julgodis

Fudge, snöbollar, knäck och kola.

Nu är det hög tid för att baka julgodis och julmat.

Här är recepten för att fylla hela julens godisskafferi.

Finns det något mysigare julpyssel än att laga sin eget julgodis? Fyll gottebordet med julkola, knäck, ischoklad, fudge och rocky road. Här hittar du alla recept du behöver.

Julgodis: Knäck

Knäck

Cirka 30 stycken mumsiga knäckar. Använd gärna en termometer när du kokar smeten.

Ingredienser

25 g sötmandel

1 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

1 dl strösocker

Tillagning

1. Skålla, skala och hacka mandeln.

2. Koka vispgrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull på medelvarm platta. Rör om i smeten då och då och placera under tiden knäckformar på en bricka.

3. När knäckmassan når 122 grader eller håller för starkt kulprov (se info om kulprov här nedanför) blandar du ner mandeln och drar kastrullen från plattan.

4. Klicka ut knäcken i formarna och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp.

För att kolla om knäcken är färdig droppar du lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Blir kulan hård håller den starkt kulprov.

Knäck i mikron

  Cirka 25 stycken. Våga testa att koka det klassiska julgodiset i mikron.

Ingredienser

1 dl socker

1 dl sirap

1 dl grädde

1 msk smör

0,5 dl mandel

Tillagning

1. Blanda socker, sirap och grädde i en skål.

2. Kör på full effekt i mikrougnen 7 minuter.

3. Gör kulprovet: Häll en droppe av smeten i kallt vatten, om den går att rulla till en kula är den klar. Annars kör du en minut till och testar igen.

4. Tillsätt smöret och rör smeten blank.

5. Hacka mandeln och blanda i den. Häll upp i pappersformar.

Ischoklad

Cirka 60 stycken. Mumsig ischoklad som smälter i munnen är ett måste till jul.

Ingredienser

250 g blockchoklad, ljus eller mörk

125 g kokosfett eller smör

Tillagning

1. Bryt chokladen i bitar, lägg dem och kokosfett eller smör i en skål. Sätt den över en kastrull med kokhett vatten så att choklad och fett mjuknar. Blanda och häll upp i ischokladformar.

2. Ställ dem kallt så att chokladen stelnar. Förvara ischokladen svalt i burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.

Fudge

Cirka 50 stycken. Krämig och delikat fudge, smakar underbar till en kopp kaffe.

Ingredienser

3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl sirap

50 g smör

2 msk honung

100 g blockhoklad (mörk, ljus eller blandat)

Tillagning

1. Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Låt koka tills temperaturen är 120 grader.

2. Rör i smör och honung. låt koka ytterligare 2 minuter.

3. Finhacka chokladen. Ta grytan från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den har smält.

4. Klä en halv långpanna eller en annan form med smörpapper. Häll i smeten och skär i bitar när den svalnat.

Kola

  Cirka 60 stycken. Använd helst en termometer när du kokar smeten.

Ingredienser

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

Tillagning

1. Smält smöret, tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.

2. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet – häll några droppar i iskallt vatten, när smeten går att rulla till en seg kula är den klar. Det tar mellan 15 och 30 minuter.

3. Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar. Slå in i papper eller varva kola och papper i en burk. Förvara kallt.

Snöbollar

Cirka 30 stycken. De är inte bara goda, de är vackra också!

Ingredienser

200 g vit choklad

2,5 dl kokosflingor

1,5 msk pressad citron

Kokosflingor

Tillagning

1. Smält chokladen, i vattenbad på spisen eller i mikron. Blanda i kokosflingor och citronsaft.

2. Låt smeten stå svalt en stund. Den ska inte stelna helt, bara bli så fast att du kan forma den till kulor.

3. Forma kulor och rulla dem i kokosflingor. Förvara i kylskåp.

Rocky Road

24 stora bitar. Julgodis extra allt!

Ingredienser

400 g mörk choklad, 70 procents kakaohalt

100 g marshmallows, eller annat skumgodis

100 g Maltesers (eller 20 mariekex i bitar)

100 g valnötter

100 g cocktailbär, röda

Tillagning

1. Bryt hälften av chokladen i bitar och smält den över vattenbad.

2. Hacka resten och rör ned den i den smälta chokladen. Rör tills all choklad smält. Ställ att svalna.

3. Hacka under tiden valnötterna grovt, skär marshmallows i bitar och halvera cocktailbären.

4. Lägg allt i en rymlig skål.

5. Rör ned chokladen och blanda.

6. Klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper (det går enklast om du klipper till en bit som täcker formens långsidor + botten, samt en bit som täcker kortsidor + botten).

7. Häll chokladblandningen i formen. Ställ svalt att stelna.

8. Stjälp upp godiset och skär i rejäla bitar. Förvara svalt.

Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln