Mums för vintermys
Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2008-12-11
Lättgjord picknickmat för utflykter.
Lite kyla är inget hinder för en mysig picknick med barnen.
Packa ryggsäcken full med godsaker och ge er ut på äventyr!
Vinteräventyret blir så mycket roligare med mättande och värmande mat.
Det går både lätt och snabbt att fixa till härliga quesadillas och piroger, muffins och kakor – och varm choklad med pepparkakspiff.
Piroger med två fyllningar
Piroger är den perfekta picknickmaten – mättande, goda och lättätna. De är lite pilliga att göra, men väl värda besväret.
Perfekta att ha på lut i frysen.
?Blir 32 piroger ?Tar 1,5 timmar ? Medelsvårt
Du behöver:
DEG:
25 g jäst
5 dl mjölk, 37 grader
0,5 dl matolja
1,5 tsk salt
1 ägg
Cirka 14 dl vetemjöl
1 ägg, vispat, till pensling
Eventuellt lite sesam- eller vallmofrö
TONFISKFYLLNING (till 16 piroger):
1 burk tonfisk i olja
2 hårdkokta ägg, hackade
0,5 dl purjolök, finstrimlad
2 msk crème fraiche
1 krm curry
Salt och peppar
FETAOSTFYLLNING (till 16 piroger):
200 g fetaost, krämig
2 msk crème fraiche
5 soltorkade tomater, strimlade
Några blad färsk basilika, hackade
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av den ljumma mjölken.
2. Tillsätt resten av mjölken, olja, salt, ägg och det mesta av mjölet. Knåda degen väl, gärna i matberedare.
3. Strö över lite mjöl och täck bunken med en ren handduk. Låt jäsa cirka 40 minuter.
4. Gör under tiden fyllningarna. Varje fyllning räcker till 16 piroger, men självklart kan du välja att göra dubbel sats av en fyllning i stället.
5. Tonfiskfyllning: häll av oljan från tonfisken och lägg den i en skål.
6. Blanda tonfisk, hackat ägg, purjolök, crème fraiche och curry. Smaka av med salt och peppar.
7. Fetaostfyllning: mosa fetaosten i en skål.
8. Blanda i crème fraiche, soltorkade tomater och basilika.
9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar, och kavla ut varje del till en stor kvadrat, cirka 40x40 cm. Skär degen i 16 lika stora kvadrater, eller ta ut 16 rundlar, cirka 15 cm i diameter.
10. Fördela fyllningen på degbitarna. Pensla kanterna med uppvispat ägg (fungerar som ”klister”) och vik ihop degen över fyllningen. Tryck till kanterna väl med en gaffel.
11. Lägg pirogerna på bakplåtspapper och låt dem jäsa i cirka 20 minuter. Sätt under tiden ugnen
på 225 grader.
12. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö eventuellt på lite sesam- eller vallmofrö. Grädda i 10–12 min, tills de har fin färg. Låt svalna på galler.
Tips! Du kan variera fyllningen efter vad som finns hemma. Köttfärsröra med majs eller ost och skinka blir till exempel gott.
Tonfisken kan bytas mot lite rökt lax, och fetaostfyllningen kan gärna få sällskap av lite smörfräst bladspenat.
Quesadillas med pizzasmak
Dessa dubbla tortillabröd med fyllning är superenkla och goda.
?Blir 16 bitar ??Tar 25 minuter ? ?Lätt att göra
Du behöver:
4 msk tomatröra, hemgjord eller färdigköpt
8 tortillabröd, medelstora
8 skivor rökt skinka
Cirka 2 dl ruccola
300 g ost, skivad eller riven
Oregano (eller annan örtkrydda efter smak)
Gör så här:
1. Bred ett tunt lager tomatröra på hälften av tortillabröden. Lägg
på skinka, ruccola och ost. Krydda med oregano och täck med återstående tortillabröd.
2. Stek varje quesadilla i torr stekpanna tills den har fin färg på båda sidor och osten har smält.
3. Skär varje quesadilla i fyra bitar.
Tips! Att laga till quesadillas på ett trangiakök utomhus gör utflykten extra spännande.
Fyll tortillabröden hemma, så går de fort och lätt att steka när det är dags för matpaus.
Snöiga muffins med banan och blåbär
Mindre söta och lite matigare än vanliga muffins. Lättbakade!
?12 stora muffins ?Tar 30 minuter ? Lätt att göra
Du behöver:
4,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk kanel, mald
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl socker (gärna råsocker eller ljust muscodavosocker)
2 ägg
1,5 dl naturell yoghurt
75 g smör, smält
2 små bananer, mosade
2 dl frysta blåbär
Florsocker till garnering
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, kanel, bakpulver, salt och socker i en rymlig bunke.
3. Vispa upp äggen och blanda dem med yoghurt och smält smör. Rör ned blandningen i de torra ingredienserna. Rör sist ned mosad banan och frysta blåbär.
4. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills muffinsen har fin färg. Prova med en sticka så att de är färdiga.
5. Låt svalna på galler. Snöa muffinsen med lite florsocker före servering.
Pepparkakschoklad
Nejlika och kanel ger den varma chokladen god smak av pepparkaka.
Perfekt att ha med i termosen.
?4 stora koppar ? Tar 10 minuter ? Lätt att göra
Du behöver:
1 liter mjölk
4 tsk kakao
8 tsk strösocker
2 tsk kanel
1 krm nejlika, mald
2 krm vaniljsocker
Gör så här:
1. Häll mjölken i en kastrull.
2. Vispa ner övriga ingredienser och värm under omrörning.
Anzac biscuits
Knapriga och goda kakor av kokos och havre, med ursprung i Australien. Blir garanterat familjens nya favorit.
Blir 30 kakor ?Tar 45 minuter ?Medelsvårt
Du behöver:
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
2 dl strösocker
2 dl kokosflingor
125 g smör
2 msk ljus sirap
0,5 tsk bikarbonat
1 msk vatten, kokande
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda vetemjöl, havregryn, socker och kokos i en stor skål.
3. Blanda smör och sirap i en liten kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Ta kastrullen från plattan.
4. Lös upp bikarbonatet i det heta vattnet och häll ner i smörblandningen, som då bubblar upp.
5. Rör ned blandningen i de torra ingredienserna. Blanda väl med en trägaffel.
6. Rulla valnötsstora kulor av degen och lägg dem glest på bakplåtspapper. Platta till dem lätt med mjölad hand.
7. Grädda mitt i ugnen 15–20 min, eller tills de är gyllenbruna.
8. Låt svalna på bakgaller. Förvara kakorna i tättslutande burk.