De gör Sveriges godaste pannkakor!
Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2008-04-02
Tjejerna som vann Pannkaks-SM
Det hjälpte inte med den stora banderollen ”Heja! Sara, Stephanie, Hanna, Sturebyskolans pannkaksbrudar”.
Det hjälpte inte att tjejerna från Nygårdsskolan dopat sitt bidrag med falukorv.
Rösjöskolans pankisar var helt enkelt för goda.
SM-final i pannkaka. En förföriskt nygräddad doft över anrika Operakällaren. Fullsmockat i matsalen. Elever, lärare, heja-plakat och mediauppbåd.
Över hundra femte- och sjätteklasser har skickat in recept och efter en tidigare utslagsomgång har nu de tre gäng som är kvar lagat sina finalrätter.
Juryns ordförande Christina Möller hinner knappt dra färdigt motiveringen om en ”innovativ, god och modern svensk husmanskostpannkaka med ett genomtänkt tillbehör…” förrän jublet brakar loss under kristallkronorna.
Priset går till en klassresa
Malin, 13, Sara, 13, och Saga, 12, från Rösjöskolan får hoppa upp scenen. Årets kock, Tom Sjöstedt, trycker stiliga höga kockmössor på deras huvuden och överräcker en jättecheck på 10 000 kronor samt den mycket imponerande (och tunga) trofén Den gyllene pannkakslaggen.
– Pengarna ska gå till en klassresa till England, berättar klasskompisen Agneta Eklöf, 12, i vimlet.
Och alla i 6a kan känna sig delaktiga. Eleverna hittade på olika recept och sedan röstade de fram en favorit. Uppenbarligen prickade de helt rätt.
– Fast pannkakorna blev ännu bättre när vi tränade. Det var tidspress då också men nu blev vi mer stressade. Vi gjorde bara fyra portioner och nu skulle det vara sju så några blev lite trasiga, säger Malin med ett stadigt grepp om guldstekpannan.
Köksjobbet impar inte
Segrartrion är fortfarande uppe i varv efter pannkaksflippandet och spisrosor är bara förnamnet.
Ska ni satsa på att bli kockar nu när det gick så bra?
– Njaä, det verkar så jobbigt. Och varmt, säger Malin.
Entusiasmen hos de andra två är också mycket måttlig.
Men ni lagar mat hemma – ni verkar ju säkra i köket?
– Ja, ibland gör jag amerikanska pannkakor till frukost och varma mackor men mest hjälper jag till, säger Sara.
Och hur äter man bäst era vinnarpankisar?
–?Som middag eller lunch, de är jättematiga, säger hon.
Rösjöpankis
Av Rösjöskolan, 6a, Sollentuna: Sara Åström, Malin Claesson, Saga Ahltin Sandberg
Tid: 45 min
1 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
4 krm salt
8 dl mjölk
4 ägg
150–200 g magert bogfläsk
1 rivet äpple
Margarin till gräddning
Gör så här:
1. Skär fläsket i små bitar, stek det sedan i pannan och lägg det på en tallrik.
2. Skala äpplet och riv det.
3. Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll i 1 dl mjölk och vispa tills du får en slät smet. Häll i resten av mjölken och äggen, fortsätt vispa!
4. Sätt på pannkakslaggen och låt den bli riktigt varm. Lägg i en klick smör, låt det börja bli brunt. Häll i cirka 1 dl smet.
5. Lägg i 2 msk fläsk och 2 msk rivet äpple, krydda med lite kanel. När smeten stelnat, vänd pannkakan och låt den steka lite till.
6. Servera med keso blandad med lingonsylt.
Solgul frasig quinoapannkaka med päronsalsa och meze-yoghurt
Av Sturebyskolan, 5a, Enskede: Stephanie Algotsson, Hanna Arvidsson, Sara Fingal
Tid: 45 min
Quinoan:
2 dl vatten
1 dl quinoa (kravmärkt)
0,5 tsk grönsaksbuljong
1 krm gurkmeja
Quinoapannkakan:
3 ägg, ekologiska
4 dl mjölk, ekologisk
1,5 dl vetemjöl, ekologiskt
2 msk smör och rapsolja
1,5 dl förkokt quinoa
Päronsalsan:
2 päron, svenska
1 msk pressad citron, ekologisk
0,5 dl vatten
0,5 dl socker, ekologiskt
0,5 msk saft av färsk riven ingefära
Färsk mynta
1 dl meze-yoghurt
Gör så här:
1. Skölj quinoan med hett vatten i en sil. Koka quinoan med vatten, grönsaksbuljong och gurkmeja i 12–15 minuter. Fluffa upp quinoan med en gaffel. Låt quinoan kallna.
2. Pannkakan: Vispa ägg, mjölk och vetemjöl till en klumpfri smet. Blanda i quinoan.
3. Droppa några droppar av smör och rapsolja i en plättpanna. Grädda pannkakan.
4. Päronsalsan: Skala och dela päronen i bitar.
5. Blanda citron, vatten och socker i en kastrull och låt det få ett uppkok. Lägg i päronbitarna. Tillsätt saften av riven ingefära och garnera med hackad mynta.
6. Servera quinoapannkakan med päronsalsa. Toppa med 1 tsk meze-yoghurt.
Falukorvpannkakor
Av Nygårdsskolan, 5b, Billdal:
Anna Erixon, Elvira Erixon, Alma Tallborn
Tid: 35 min
2 ägg
5 dl mjölk
2 dl mjöl
1 msk vetekli
2 dl tärnad falukorv
Körsbärstomater, skivade
Gör så här:
1. Knäck äggen i en bunke. Lägg i mjölet. Häll i hälften av mjölken i bunken. Blanda till en klumpfri smet. Lägg i vetekliet. Häll i resten av mjölken. Blanda.
2. Skär korven i små bitar.
3. Häll smeten i stekpannan och strö över korv. Vänd, stek, klar!!!
4. Servera med skivade körsbärstomater.