Voltaires grillade värld
Uppdaterad 2018-08-02 | Publicerad 2008-05-16
Åk med jorden runt
Lotta Voltaire har plockat fram grillen och bjuder oss på en grillresa runt i världen.
Grilla lamm med indisk smak, bläckfiskar från Grekland, currykyckling eller kronärtskocka med hälsning från Italien.
Dessutom lär Lotta dig alternativ till att äta frukt naturell:
– Jag har pippi på att spränga frukt just nu!
Trevlig grill-resa!
Lottas grilltips:
1. Den perfekta glöden – är askfärgad och lyser tydligt orangeröd.
2. Grilla i lä! Helst med lock. Svepande vindar kyler köttet ovanifrån och förlänger grilltiden.
3. Ispinnar! Blötlägg ett gäng grillspettspinnar av trä och frys in. Så har du färdiga, eldsäkrade att ta fram hela grillsäsongen. Snabbt och smart!
4. Krydda kolen. Finsmakaren piffar upp grillkolen med rökspån! Finns i smaker som al, en eller hickory.
5. Välsmakande vila. Låt större bitar eftersteka insvepta i folie i 5-10 minuter. Vilan gör köttet mörare och saftigare.
6. Salta fisken fast. Rimma gärna fisk i 10-15 minuter innan grillningen, så håller den ihop mycket bättre på gallret.
7. Gnid gallet med citron! Ett smalt knep att slippa att läckerheterna bränner fast i spjälorna.
8. Sött och syrligt. Godaste marinaderna innehåller både och. Syran mörar, sötman ger kontrast. Kiwi och balsamvinäger är två perfekta dubbelspelare!
Recept: Lotta Voltaire
Foto: Sara Ringström
Lammfärsspett med mandel och chili
För 4 personer
Servera på en bädd av bulgur tillsammans med en mangochutney och lite mezeyoghurt.
Du behöver:
400 g lammfärs
100 g flagad mandel
1 dl hackad koriander
1–2 röda chilifrukter, urkärnade och hackade
4 ägg
1 tsk spiskummin
Gör så här:
1. Blanda ihop färsen med övriga ingredienser och fördela på åtta spett.
2. Grilla dem på mellansvag värme i cirka tio minuter.
Bulgursallad med torkad frukt
För 4 personer
Salladen kan med fördel, för att smakerna ska ingå partnerskap, förberedas några timmar innan.
Du behöver:
2 dl grov bulgur
1 msk gurkmeja, alternativt karamellfärg
1 dl persiljeblad
0,5 dl olivolja
1 citron, pressad
100 g torkade fikon
50 g torkade tranbär
100 g hel mandel, rostad
50 g gula russin
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt och svartpeppar efter smak
Gör så här:
1. Koka bulgur, enligt anvisning på paketet, tillsammans med 1 tsk gurkmeja. Vill du vara lite mer vågad så byter du ut gurkmejan mot karamellfärg – läckert!
2. Spola bulguren kall i durkslag och blanda ihop med övriga ingredienser.
Madrascurrykyckling med ananassallad
För 4 personer
Kycklingklubban är en gammal klassiker på grillen.
Du behöver:
8 kycklingklubbor
MARINAD:
0,5 dl rapsolja
1 tsk curry, madras
1 krm gurkmeja
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk citron, pressad
1/2 tsk nigellafrön (lökfrö), eller svarta sesamfrön
En nypa salt
SALLAD:
1 ananas, urgröpt och tärnad
2 msk färsk mynta, hackad
1 röd chili, urkärnad och hackad
0,5 dl rostad kokos i skivor (finns på påse) eller riven
1/2 lime, riven och pressad
Gör så här:
1. Blanda ihop marinaden.
2. Drag av skinnet av klubborna och lägg i marinaden. Låt dra i minst två timmar.
3. Låt klubborna rinna av på hushållspapper innan du lägger dem på grillen.
4. Grilla i cirka 20 minuter eller tills köttet lossnar från benet.
5. Blanda ihop salladen.
Grillad skocka med örtaioli
För 4 personer
Trevlig Italieninspirerad förrätt som serveras tillsammans med en ”snabb aioli”. Servera gärna med lufttorkad skinka, 2–3 skivor per person samt goda oliver. Buon appetito!
Du behöver:
2 kronärtskockor
ÖRTAIOLI:
2 dl majonäs
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
Gör så här:
1. Mixa ihop ingredienserna till aiolin med stavmixer. Klart!
2. Halvera kronärts-kockorna och grilla på svag värme cirka 15 minuter tills bladen lossnar snällt.
Tandoorilamm
För 4 personer
Den här är lätt att laga med färdigköpt Tandoorimix. Jag brukar handla min tandoorikrydda i indiska mataffärer men kryddan finns i de flesta butiker.
Du behöver:
600 g lamm, nedskuret i större bitar
Tandoorikrydda, blanda enligt anvisning på paket
4 dl matlagningsyoghurt
2 msk citron, pressad
3 vitlöksklyftor, pressade
RAITA:
4 dl mezeyoghurt, naturell yoghurt går också bra
0,5 dl färsk koriander, hackad
2 msk citron, pressad
En nypa salt
Gör så här:
1. Blanda ihop marinaden och lägg tillsammans med köttbitarna i en plastpåse och låt marinera i minst fyra timmar.
2. Blanda ihop raitan.
3. När det är dags att äta: grilla köttet cirka 8 minuter på het grill.
Sprängda äpplen med pepprig fläskfilé
För 4 personer
Äpplen och fläskkött samsas som gamla goda vänner på grillen!
Du behöver:
600 g fläskfilé
1 msk rosépeppar, hel
1 msk svartpeppar, hel
1 msk vitpeppar, hel
1 msk flingsalt
SPRÄNGDA ÄPPLEN:
4 äpplen
Gör så här:
1. Mortla peppar och salt grovt och rulla köttet i blandningen.
2. Grilla cirka 20 minuter.
3. Skåra äpplena och baka dem på grillen, under tiden köttet grillas, tills de mjuknar.
Grillad aubergineröra
Den här röran är inte bara smaskens till grillat kött och fisk, utan passar också utmärkt som dip till ett gott bröd.
Du behöver:
2 auberginer, cirka 600 g
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 nypa svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
0,5 dl bladpersilja, hackad
1/2 pressad citron
Gör så här:
1. Grilla auberginerna så att de känns tunga och blir mjuka och lite svarta.
2. Skala dem och kör dem i matberedare tillsammans med övriga ingredienser.
Grekiska "stuffade" calamares
För 4 personer
Calamares är en minibläckfisk som finns fryst att inhandla till en bra penning! Servera med en örtolja samt en trevlig sallad.
Du behöver:
12 calamares
1,5 dl mosad fårost
2 tomater, urkärnade och finhackade
2 vitlöktsklyftor, pressade
0,5 dl bladpersilja, hackad
1 nypa svartpeppar, grovmalen
Gör så här:
1. Blötlägg träspetten.
2. Dra hinnorna av bläckfiskarna under rinnande kallt vatten. Skär av tentaklerna.
3. Hacka tentaklerna och blanda ihop med resten av ingredienserna. Fyll kropparna med röran och trä upp dem tre och tre på spett.
4. Grilla på het grill cirka 3 minuter på var sida.
Örtolja
Du behöver:
1 dl olivolja
1 kruka basilika
1 dl persiljeblad
1 citron, pressad
1 nypa salt
Gör så här:
1. Mixa allt med en stavmixer eller i en matberedare.
Getost- och örtspäckad fläskhare
Servera gärna med helgrillade paprikor samt ringla lite balsamico över. Trevliga paprikor att grilla är den turkiska varianten – långsmal och spetsig – de innehåller knappt något kärnhus!
Du behöver:
800 g fläskhare, det vill säga benfri kotlettrad eller fläskkarré
150 g getost
2 msk färsk timjan, hackad
2 msk persilja, hackad
1 dl soltorkade tomater, hackade
Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Börja med att skära upp köttet som en rulltårta. Blanda ihop fyllningen och fördela över hela köttet.
2. Rulla ihop köttet och trä två spett igenom på var ända för att hålla ihop rullen.
3. Grilla med locket på i cirka 30 minuter.
Asiatisk coleslaw
För 4 personer
Du behöver:
1/4 rödkålshuvud, fint strimlad
200 g mungböngroddar
1 dl koriander,hackad
1 rödlök, tunt skivad
2 msk sesamfrön, rostade
0,5 dl risvinäger
3 msk sesamolja
1 lime, pressad
2 msk socker
Gör så här:
1. Blanda ihop allt och låt den, med fördel, vila ett par timmar före servering.
Grillade päron med honung och ädelost
För 4 personer
Du behöver:
4 päron av fast typ, till exempel Anjou
4 bitar av en god lagrad ädelost
2 msk flytande honung
4 kex
Gör så här:
1. Skåra päronen med kniv och grilla dem mjuka på svag värme i cirka 15 minuter med locket på.
2. Placera päronen på kexet med osten på. Ringla lite honung över.