Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Dålig kontroll ökar risken för matfusk

Publicerad 2014-06-10

Skarp kritik från Riksrevisionen

Svenskproducerad mat är god, nyttig och säker – eller?

Enligt en ny rapport från Riksrevisionen konstaterar man att det är stora brister i kontrollen av våra livsmedel.

– Våra ambitioner är bland de lägst ställda i hela EU, och vi når inte ens upp till dem, säger riksrevisor Claes Norgren.

I en sällsynt ödesmättad artikel på DN Debatt slår riksrevisor Claes Norgren i dag fast att vår hälsa äventyras av den bristfälliga kontrollen av svenska livsmedel. Riksrevisionen har granskat hur Livsmedelsverket, kommuner och landsting sköter kontroll och tillsyn av maten i Sverige. Resultatet är en kalldusch för den som trodde av svensk mat var säker.

– Jag är alltid försiktig med stora ord, men i det här fallet kände vi att det var befogat. Det är ett antal stora och sedan länge kända brister som blir tydliga i vår granskning, säger Claes Norgren.

Knapp kontroll av grönsaker

Bland annat saknas stora delar av livsmedelsproducenterna i länsstyrelsernas register. Något som omöjliggör ordentliga kontroller. Bland annat har landets länsstyrelser knappt kontrollerat någon producent av grönsaker – trots att smittor som ehec och salmonella kan spridas via sallad, tomater och gurka.

– Man ska ju göra kontroller baserat på ett register av företag som producerar livsmedel, men bara 25 procent av företagen finns med i registren. Det är som en telefonkatalog där bara yrkesdelen finns med, säger Claes Norgren.

Kommunerna, som har ansvar för att kontrollera restauranger och storkök, brister också i sitt uppdrag.

– Sverige är ett stort land, men i en tredjedel av Sveriges kommuner finns det bara upp till en årsarbetskraft som arbetar med de här frågorna. Det innebär att det finns ett kapacitetsproblem här, säger Claes Norgren.

Ökad risk för matfusk

Men bristande kontroll och dålig uppföljning från Livsmedelsverket innebär inte bara att maten kan vara hälsofarlig – det ökar också risken för matfusk.

– Kan man lita på att maten är vad producenterna säger att det är? Vi har ju haft ett antal fall där folk har fått målat kött. Det kanske inte är farligt men det är jäkligt ohederligt, säger Claes Norgren.