Julbord ökar risken för matförgiftning
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-03
Svårt för kommunen att utreda – mörkertalet är stort
Hittills i år har nästan 100 utbrott av matförgiftning anmälts på Stockholms krogar.
Men mörkertalet är stort och i de flesta fall har kommunen svårt att följa upp smittorna.
Dagligen får Stockholms stads smittskyddsenhet samtal från personer som misstänker att de matförgiftats. Men endast vid de fall där anmälningarna mot en krog är två eller fler klassas det som ett misstänkt utbrott.
– Det beror på när, var och hur de blivit sjuka. Är man ofta ute och äter är det omöjligt att säga var man blivit sjuk, säger Margareta Edlund, hälsoskyddsinspektör vid miljöförvaltningen.
30-tal utbrott
Hittills i år har 95 sådana fall uppdagats i Stockholm. Enligt Margareta Edlund är det färre än tidigare år, men hon tror att mörkertalet är stort och att verkligheten ligger i linje med hur det sett ut den senaste tiden.
– Det är ofta vi är för sent ute. Gästerna som blir sjuka går sällan till doktorn och då hinner det gå över, säger Margareta Edlund.
På Smittskyddsinstitutet handläggs ett 30-tal utbrott om året i länet.
Större risk vid julbord
Vid julborden ökar risken för matförgiftning men enligt Bo Svenungsson, smittskyddsläkare på Smittskyddsinstitutet, finns ingen anledning till oro.
– Vid hanteringsbara rätter som julbord och smörgåsbord är risken alltid lite större, och det händer att vi får utbrott av och till. Men så länge maten byts ut frekvent ska det inte vara någon fara, säger han.