Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Varorna vi inte vill att någon ska se

Publicerad 2013-04-27

Här är det som aldrig hamnar på Facebook

Käk som ger kraft och ­mannamod?

Nej, skuld och skam är vad vi bär hem i matkassen.

Här är svenskarnas ­mesta skäms-mat.

Bara på Instagram finns 8 miljoner matbilder upplagda.

Hur många skrytiga Facebookbilder av hembakade surdegsbröd och långkokta oxkinder som fördystrar ­livet för oss andra som ligger på Facebook kan man bara ana.

Kvinnor skäms mer

För ju mer status det finns i viss mat, kunskap om mat och möjlighet att ägna tid åt mat desto mer sjunker värdet i andra änden av skalan.

I en undersökning gjord av United Minds på uppdrag av Livsmedelsföretagen visar det sig att var femte svensk ibland skäms över vad de äter, kvinnor mer än män och yngre kvinnor ännu mer.

Debatten avspeglar sig

Fyra av tio uppger dess­utom att de utan vidare ­skaffar sig en uppfattning av hur en person är beroende på vad hen har i sin varukorg, som om det vore sant att vi är vad vi äter.

De senaste årens debatt om tillsatser, kvalitet och miljö avspeglar sig tydligt i svenskarnas skäms-topp.

Det är skämsigt att köpa halvfabrikat, färdigmat, mat med många tillsatser och lågprismat.

10 i topp – det skäms vi för att vi äter

1. Dietmat (bantnings- eller lightprodukter) 20 %

Skräll! För tio år sedan var det fult att köpa smör i stället för lättmargarin, grädde i stället för någon blaskig halvmesyr och viktväktarmat något man koketterade med. Fett­debatten vred frågan 180 ­grader.

2. Snacks 19 %

Gott och onyttigt har aldrig ­varit något att skryta med. Inte heller ­ i år.

3. Färdigmat 17 %

Köttbullar rullar man själv – om de inte är köpta i någon saluhall, alltså. Påstått under­målig mat, men en brittisk ­undersökning som jämförde tv-kockars recept med kedjornas förpackade färdigmat upptäckte att de ­senare ofta var nyttigare.

4. Snabbmat (ham­burgare, pizza) 17 %

Svensken skäms lika mycket över en snabb hamburgare på språng som över den färdig­trillade kött­bullen. Och visst, det krävs inget handlag att ­tala om för att få till det.

5. Mat med mycket ­till­satser 17 %

Fasan över tillsatser, E-nummer, blev nästan mytisk efter Mats-Eric Nilssons bok ’’Den hemliga kocken’’ och ingen vill bli påkommen med fingrarna i Skagenröran med 13 tillsatser. Men ett äpple innehåller helt naturligt 14 E-nummer.

6. Halvfabrikat 13 %

Inte riktigt lika illa som helfabrikaten, alltså färdigmat, men nära på. Fiskpinnar och blodpudding är bara acceptabla om du har gjort dem själva från grunden – till och med skrytmässiga.

7. Mat från lågprismärken 9 %

Efter att prisfokuseringen varit total och ­billigt varit ­lika med bra i årtionden tvärvände den åsikten också för sex–sju år sedan när kvaliteten började uppmärksammas.

8. Mat som inte är ­ekologisk 5 %

9. Mat som inte är ­miljömärkt 5 %

10. Kött 4 %

Klimathot och miljödebatt ligger till grund för att vi skäms när vi inte är fullt så medvetna som vi tycker att vi borde vara eller är ovilliga att skippa köttbiten fast vi vet att kossorna pruttar oss rakt in i katastrofen.

Källa: Livsmedelsföretagen, procentsatserna anger hur stor del av de 1 025 tillfrågade som skäms över de olika ­matkategorierna.

ANNONS