Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Nu är den här – superbroccolin

Publicerad 2013-06-25

Den vanliga engelska broccolin korsades med en siciliansk vild variant

En vanlig brittisk broccoli korsades med en vild siciliansk variant. Resultatet?

Superbroccoli som enligt vissa forskare motverkar cancer- och hjärtsjukdomar. Nu finns den i Sverige.

– Nästa vecka skördar vi den första superbroccolin, säger lantbrukaren Mikael Sturesson.

Karl-Alfred borde kanske fundera på att byta ut spenaten mot broccoli. I alla fall om han litar på de brittiska forskarna bakom superbroccolin. Enligt dem ska den motverka både cancer och hjärtsjukdomar, skriver Metro.

Sverigepremiär nästa vecka

Snart finns superbroccolin troligtvis i en butik nära dig. Nästa vecka är nämligen den första svenska skörden redo.

Lantbrukaren Mikael Sturesson är en av odlarna och han tror på succé.  

– Ja, det tror jag. Ica har varit väldigt på hugget. De siktar på att enbart ha superbroccoli i butikerna.

Trots superkrafterna tror han inte att den nya broccolivarianten kommer bli så dyr.

– Den kommer nog ligga ett par–tre kronor dyrare per kilo än vanlig broccoli. Den är ju inte dyrare att odla. Men mervärdet med nyttigheten gör ju att den blir lite dyrare, säger Mikael Sturesson.

För två år sedan började superbroccolin säljas i Storbritannien. Brittiska forskare hade då arbetat i många år med att förädla grönsaken.

Målet var att få fram en broccoli med de traditionella sorternas smak och utseende – samt de vilda varianternas nyttighet.

Ämne som minskar cancer

Och de lyckades. Superbroccolin innehåller så mycket som två–tre gånger så höga halter av glucoraphanin som vanlig broccoli. Ett ämne som enligt en del forskare minskar risken för vissa cancer- och hjärtsjukdomar.    

Hemligheten var att korsa en vanlig brittisk broccoli med en vild siciliansk variant.

På Bjärehalvön i Skåne har Mikael Sturesson och två kollegor ungefär 30 hektar superbroccoli.

– Jag är egentligen potatisodlare. Men jag fick förfrågan att testa odla den här broccolin. Och det verkade så intressant så jag hoppade på det, säger han.

I januari var de nere i Spanien för att titta på superbroccoliodlingar.

– Vi lärde oss hur den ska odlas. Det var mycket intressant att se.

Finns tvivel

Alla forskare hurrar dock inte för den nya broccolin.

Hans-Olov Adami är professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet och Harvarduniversitetet i Boston.

– Det finns grönsaker som vi tror hindrar cancerutveckling. Men det finns mycket lite som är bevisat i området. Om någon går ut och säger att de odlar något som är jättebra mot cancer är det falsk marknadsföring, säger cancerforskaren.

ANNONS