19 år gammalt kött såldes i Stockholm
Publicerad 2012-06-13
Konserver från 1993 förpackades om till corned beef och köttfärsmix
19 år gammalt kött märktes om och såldes under falsk etikett i svenska butiker.
Det avslöjar Svenska Dagbladet i dag.
Men förundersökningen mot företaget lades ner.
2009 avslöjade Svenska Dagbladet att 27 år gamla köttkonserver från Sverige hade sålts till restauranger i Polen. Köttet hade använts i de svenska beredskapslagren, men sålts vidare när kalla kriget tog slut.
Nu avslöjar SvD-reportern Henrik Ennart att ett stort parti av det gamla köttet även sålts i Sverige som corned beef-konserver och köttfärsmix. Partiet tillverkades av Scan Syd i Kristianstad 1993.
När beredskapslagren lades ner 2000 försökte Jordbruksverket sälja köttet vidare.
Falska ettiketter
Men burkarna var svårsålda och blev enligt Svenska Dagbladet liggande i ett lager i nio år. Därefter köptes de upp av en grossist: 1 000 ton konserver med corned beef och nästan 500 ton burkar med köttfärsmix.
I samband med SvD:s avslöjande 2009 fick miljöförvaltningen in ett tips om att konserverna även såldes i Sverige.
Den 5 november samma år slog man till mot leverantören i Stockholm.
I lokalerna hittades ett parti på 20 160 beredskapskonserver à 980 gram styck. Några av burkarna hade då märkts om med falska etiketter där hållbarhetstiden hade förlängts med tio år – från 2003 till 2013.
Jordbruksuniversitetet i Warszawa beskrev enligt SvD innehållet så här:
”Genom att äta det här köttet riskerar du att bli förgiftad.”
Återkallade allt
Den svenska leverantören tvingades kalla tillbaka köttet från 20 butiker i Stockholm och tre i Göteborg.
Leverantörens advokat säger till SvD:
– Företaget har låtit göra mikrobiologiska tester som visar att köttet är tjänligt. Trots detta har man valt att omedelbart följa miljöförvaltningens föreläggande och slutat sälja och genast återkallat alla varor.
Nedlagd undersökning
Miljöförvaltningen anmälde företaget, men i februari i år lades förundersökningen ner. Enligt åklagaren bland annat på grund av företagets egna tester som visade att köttet var hållbart till 2013, skriver SvD.
Miljöförvaltningen tänker överklaga.
– Får vi inte igenom till åtal när man märkt om 20 år gammal mat, då får vi inte igenom någonting, säger enhetschefen Helena Storbjörk Windahl till SvD.