Dagens namn: Tryggve

Holmberg i slagsmål i natt

Uppdaterad 07.02 | Publicerad 06.28

NEW YORK. Toronto-svensken Pontus Holmberg är verkligen inte känd som någon slagskämpe – men när han blir utmanad vet han hur man försvarar sig

Det blev Ottawas Cole Reinhardt varse under en allt annat än vänskaplig vänskapsmatch i natt.

Västmanlänningen Holmberg – i Sverige främst känd för sin tid i  Växjö – hör tvärtom till NHL:s mest försynta karaktärer och brukar sällan utmärka sig på annat sätt än med sina färdigheter som hårt jobbande lagspelare.

Men i nattens försäsongsövningar i Ottawa hamnade han alltså i centrum av andra anledningar.

Först satte han in en hög tackling på Ridly Greig – ynglingen som retade gallfeber på Maple Leafs-spelarna när han i slutsekunderna i en match förra säsongen bombade in ett slagskott i tom kasse. För det fick han nu, via Holmbergs försorg, betala med ett par tänder och kördes till tandläkaren direkt från Canadien Tire Center.

Senare i matchen ville Greigs lagkamrat Cole Reinhardt hämnas på svensken och startade ett handgemäng – som slutade med att Holmberg efter frejdigt vevande vräkte omkull honom på isen och utsågs till inofficiell segrare.

Matchen – för det spelades en sådan också – vann Ottawa med 2-1.

Dennis Hildeby stod halva matchen för Leafs och fick rikligt med beröm efter att ha stoppat tio av elva skott – ett par gånger med riktigt avancerade ingripanden. I hemmakassen var Anton Forsberg minst lika bra under samtliga 60 minuter och tog 19 av 20 skott.

Jättetalangen Jonathan Lekkerimäki har bärgat sina första poäng i Nordamerika.

Han svarade för två assist när Vancouver vann sin försäsongspremiär mot Seattle hemma i Rogers Arena i natt.

I slutet av andra perioden var han inblandad i förarbetet till det powerplay-mål backen Filip Hronek dammade in från blålinjen och precis i slutet spelade han fram till det 3-1-mål Pius Suter satte i tom kasse.

Även Nils Höglander gjorde ett mål, på assist från Linus Karlsson. Nils Åman, Vilmer Alriksson och ”den nye” Elias Pettersson – alltså den 20-årige backen – fanns också på isen för Canucks. Medan den gamle Elias Pettersson – lagets store stjärna – vilade.

Buffalo Sabres har skickat alla sina ordinarie spelare till Tyskland för träningsmatch i München innan den tidiga seriestarten mot New Jersey i Prag i början av oktober.

Så de återstående träningsmatcherna hemma i Nordamerika får unga löften och framtida AHL-pjäser ta hand om – och det passade 19-årige skåningen Anton Wahlberg på att utnyttja i natt.

Han satte det avgörande 3-2-målet, på en retur precis vid kassen, i en bortamatch mot Pittsburgh – som också vilade merparten av sina stora namn, skall säga.

Även Noah Östlund och Isak Rosén fanns på isen för Sabres.

På Madison Square Garden i New York fick de till slut mycket exalterade fansen se en märklig repris av förra vinterns utomhusmatch på Metlife Stadium mellan ärkerivalerna Rangers och Islanders.

Islanders hade ledningen med 3-0 efter två perioder och med 4-1 knappa fjorton minuter in i tredje. Men Rangers vann ändå med 6-4 – efter avgörande 5-4-mål på styrning från värmlänningen Adam Edström med bara 38 sekunder kvar.

– En rolig match för att vara på försäsongen, även om man måste försöker komma igång såna här kvällar, säger Mika Zibanejad till Sportbladet efteråt.

Islanders-spelarna håller gissningsvis inte med. De hade ifjol en förbluffande förmåga att tappa ledningar förra säsongen och den tycks bestå...

Efter två säsonger i AHL väntas Fabian Lysell av många ta en ordinarie plats i Boston Bruins i år och han stärkte säkerligen sina aktier med det fina powerplay-mål han stänkte in när björnarna slog Washington med 4-2 hemma i TD Garden i natt.

Det började bra för fjolårsjumbon San Jose i hemmamatchen mot Anaheim. De tog ledningen med 2-0 i första perioden, bland annat efter mål av Alex Wennberg – ny svensk haj för säsongen – och assist av Fabian Zetterlund.

Men i andra vände ankorna och till slut vann de med 4-3. Filip Bystedt hade assist på hemmalagets tredje mål och hos gästerna stod svenska målvakterna Oscar Dansk och Calle Clang varsin halva av matchen.