Publicerad 2014-01-17

Henrik Lundqvist höll nollan.

Erik Karlsson gick upp i topp i backarnas poängliga.

Men svenskarna i Vancouver har svårt att hitta OS-formen.

Efter förnedringen senaste (1–9 mot Anaheim) blev det en ny förlust i natt – 0–1 borta mot Phoenix.

Oej, det var ett ordentligt steg framåt jämfört med krossen i Anaheim, men Vancouver har det väldigt svårt att hitta målet just nu.

Visserligen svarade Phoenix målvakt Mike Smith för en toppeninsats, räddade 29 skott och noterades för säsongens första nolla.

Men nog borde Canucks, ledda av tvillingarna Sedin, fått in minst en puck. Henrik hade en kvittering inne i den tredje perioden, men den dömdes bort efter videogranskning.

Matchens sista fyra minuter fick bortalaget spela fem mot fyra. På slutet till och med sex mot fyra när målvakten Eddie Läck ersattes med en extra utespelare.

”Fantastiskt jobb”

Men inte ens det hjälpte.

Coyotes,  med backjätten Oliver Ekman-Larsson och målvakten Mike Smith i spetsen, lyckades rensa undan allt.

– Spelarna gjorde ett fantastiskt jobb framför mig och blockerade skott, offrade sig och dödade utvisningarna. Det är en lättnad, sa Mike Smith i tv-intervjun direkt efter slutsignalen.

Matchens enda mål gjorde av Antoine Vermette i powerplay 12.51 in i den andra perioden. Pucken studsade in bakom Eddie Läck via Canucksbacken Dan Hamhuis.

Oliver Ekman-Larsson noterades för andraassisten. Svensken spelade 28.53 minuter och valdes till matchens tredje stjärna efter Smith och Vermette.

För Vancouvers del var detta tredje raka förlusten och den åttonde på de nio senaste matcherna.

Loui Eriksson var i natt, för första gången sedan flytten till Boston, tillbaka i Dallas för ett möte med sina forna lagkompisar.

I den andra perioden tacklades Eriksson, som nyss återvänt efter att ha missat 15 matcher på grund av en hjärnskakning, tufft av Stars Brendan Dillon i den neutrala zonen.

Svensken skakade av sig smällen och fullföljde matchen, men varken han eller lagkompisen Carl Söderberg noterades för några poäng i Bostons 4–2-seger.