Omdiskuterat matchstraff avgjorde

Publicerad 2014-05-12

Kanadas lagkapten slogs blodig

Ett kontroversiellt matchstraff på Jan Kovar blev Tjeckiens fall.

Forwarden fick lämna isen efter hög klubba – Kanada svarade med att göra två snabba mål i efterföljande powerplay.

– Det är märkligt, säger experten Leif Boork till TV12.

Tjeckien åkte på sin andra raka förlust i hockey-VM under måndagen i en ytterst händelserik match mot Kanada.

Tjeckerna inledde målskyttet när Roman Cervenka gjorde 1-0 efter sex minuter. Kanada, som överraskande förlorade mot Frankrike i öppningsmatchen, kunde dock svara genom Joel Ward fem minuter senare.

Men matchens mest omdiskuterade situation kom efter 15 spelade minuter i andra perioden, vid ställningen 2-1 till Kanada.

Tjeckiens Jan Kovar träffade Kanadas lagkapten Kevin Bieksa med klubban och Bieksa blödde kraftigt från munnen.

Fokus på domaren

Först tog domarna en tvåminuters utvisning på Kovar – men ändrade sedan till matchstraff efter vilda protester från Kanadas bänk.

– Det är märkligt, först ingenting, eller två minuter, och sedan matchstraff. Det är märkligt att de ändrar rubriceringen, säger experten Leif Boork i TV12.

Matchstraffet innebar att Kanada fick spela powerplay i fem minuter.

Det blev matchavgörande – eftersom kanadickerna gjorde två mål under det numerära överläget och kunde rycka till 4-1.

Trots det tuffa beslutet kom Tjeckien tillbaka och krigade ända till slutet.

I tredje perioden gjorde laget två snabba mål och hade massivt tryck på Kanada vid ställningen 4-3.

Men Kanada stod pall och lyckades vinna matchen efter uppoffrande försvarsspel i sista perioden.