Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Så mycket socker är det i mjölkprodukter

Uppdaterad 2017-01-12 | Publicerad 2013-02-20

Det finns gott om sockerfällor i mejeridisken. För är fetthalten låg är det lätt att tro att även sockerinnehållet också är det. Här lär vi dig hur du ska tänka.

Allra säkrast är att titta på näringsdeklarationen. Den visar den totala energimängden och fördelningen av fett, protein och kolhydrater. Sockret döljer sig oftast i kolhydraterna och 3 gram kolhydrater motsvarar ungefär en sockerbit – förutom i vanlig mjölk. De kolhydrater som finns där heter istället laktos.

Så räknar du ut den faktiska sockermängden
När det gäller mängden tillsatt socker i mjölk och mjölkprodukter beräknas mängden så här:
Mängden tillsatt socker = kolhydrater som anges på paketet/100 gram – 5 gram
För att få fram den faktiska sockermängden ska du alltså dra av 5 gram per 100 gram som anges i kolhydrater.
Satsa på naturella alternativ och egen smaksättning
Detta visar att dryckesmjölk och naturell yoghurt inte innehåller något tillsatt socker alls. Smaksatt yoghurt och fil ska man däremot titta lite extra noga på om man vill undvika extra socker. För att slippa för mycket energi är det bättre att välja naturell yoghurt och att smaksätta själv med frukt istället för att välja den söta fruktyoghurten med låg fetthalt.
Vill du ha fler tips på hur du ska äta och dricka bra? Bli medlem här

Följ ämnen i artikeln