Enkel och god vardag – laga potatisplättar
Uppdaterad 2019-02-12 | Publicerad 2016-04-26
Potatisplättar är en gammal klassiker som barnen garanterat älskar.
Det är både billigt och enkelt att laga.
Enkelt och snabbt att tillaga
Portioner: 5–6 portioner Tillagningstid: 30 min
Potatisplättar
Ingredienser:
- 800 g potatis, 8–9 stycken medelstora
- potatisar
- 2 ägg
- 1 ½ dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 tsk persillade
- 2 krm svartpeppar
- 1 dl klippt, färsk persilja
- Smör att steka i
Gör så här:
- Skala potatisarna och skär dem i grova klyftor. Koka dem mjuka i en kastrull med lättsaltat vatten, cirka 17–20 minuter. Häll av vattnet. Mosa potatisarna med en gaffel, men inte för mycket, det ska inte bli mos.
- Rör i ägg, mjölk, salt, persillade och svartpeppar. Låt smeten stå några minuter, tillsätt persiljan och blanda runt igen. Låt smeten svalna något.
- Forma potatissmeten till runda bollar och platta sedan till dem.
- Stek i smör i stekpanna, 5–6 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna på ytan.
- Servera med lingonsylt, tomater och gurka.
Tips på gott tillbehör: Stekt sidfläsk.
Det här är lite av en skolmatsfavorit som många säkerligen känner igen.
Enkelt och snabbt fixat – vilket säkerligen uppskattas av vardagsstressade föräldrar samt dagis/skoldagströtta barn.
Vill man hålla det enkelt, kör bara potatisplättarna – lyxa till det mde lite stekt sidfläsk/bacon