En dos aprikos
Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-05-26
Redan de gamla romarna gillade den näringsrika aprikosen – så pass att de tog med sig växten hem till Europa från Armenien. Länge trodde man att plantan härstammade från just Armenien, därav det vetenskapliga namnet Prunus armeniaca. Men senare forskning visar att den troligtvis har sitt ursprung i Kina.
Aprikosen äts både färsk och torkad och dess kärnor, vilka
påminner om mandel, används bland annat för att göra likören Amaretto. Kärnorna innehåller även ämnet amygdalin som länge använts som en alternativ behandling av cancer, men enligt forskningen finns det inga vetenskapliga bevis på att det faktiskt fungerar.
Men det finns många andra lysande skäl att äta den solgula frukten – bland annat för dess rika innehåll av antioxidanter som motverkar fria radikaler och stärker immunförsvaret.
Supermaten
Superkrafter: Bra för synen.
Precis som morötter är aprikoser en bra källa till vitamin A (betakaroten) som är nödvändig för att synen ska fungera. A-vitamin är även bra för hår och hy och används för behandling av akne.
Anfaller: Förstoppning.
Aprikoser innehåller rikligt med fibrer och brukar rekommenderas för att snabbt sätta fart på en trög mage.
Hemligt vapen: Kalium.
En mineral som är viktig för hjärtat, sänker blodtrycket och enligt en ny studie kan
minska risken för hjärtinfarkt och stroke.