William Brittsjö finalist i Årets kock 2021
Se klippet på kockens somriga caprese
Publicerad 2021-08-05
För kocken William Brittsjö kan allt vara inspirerande när han komponerar rätter – som konst, böcker och musik.
– ”Canneloni macaroni” är en riktig stämningshöjare, säger William Brittsjö.
- Grattis till finalplatsen – hur förbereder du dig inför din första final i Årets kock?
– Jag går in med inställningen att jag har tränat på allt såpass många gånger att det kommer klaffa perfekt på tävlingen. Då tror jag att man är mer redo för oförutsedda händelser.
Jag är ganska lugn när jag tävlar, men får kanske lite skakiga fingrar sista sekunderna på finalen, haha.
- Du har nämt att du kan få inspiration från allt, som böcker och musik. Finns det några specifika böcker du hämtat inspiration ifrån?
– Främst är det kokböcker där man hittar bra lösningar. Det kan handla om en plats i en bok som till exempel en insjö och vad man kan skapa för känsla i maten utifrån den.
- Gul lök är en av huvudråvarorna i finalen och en av dina favoritråvaror – hur kommer det sig?
– Lök överlag är en otroligt bra bas i matlagning, just gul lök har präglat en del av mitt tidigare tävlande så känns kul att man nu kan få sätta den i fokus.
- Vad är det godaste man kan göra med gul lök?
– Det kommer ni få se den 16 september!
- Vilken är din favoritlåt att komponera mat till?
– Oj svår fråga men några favoriter är ”Canneloni macaroni” och ”Signed, sealed, delivered”. Riktiga stämningshöjare!
- Hur inspirerar musik dig när du lagar mat?
– Tempo och toner kan matchas med smakintensiteten i rätter. Lyssnar man på en lugnare låt är det intressant att äta en välbalanserad ”mild” rätt. Kombinationen är spännande.
- Hur hänger konst och matlagning ihop?
– För mig handlar det mycket om form och färg. Presentation är en viktig del av en tävlingsrätt och då gäller det att inte bara ha nåt unikt smakmässigt utan också visuellt.
- Berätta om ditt första matminne?
– Mormor hade gjort nybakta filmjölksfrallor som hon delade på mitten och la sedan på hemgravad lax. Smöret smälte mellan fingrarna och kombinationen av kallt och varm, salt, syrligt och texturerna – det är nog ett av mina starkaste matminnen.
- Hur mycket tävlingsmänniska är du?
– Förutom själva känslan av att vinna och vara bäst så är utvecklingen man gör inför en tävling superbra.
Man blir väldigt analytisk och tänker igenom hur man gör ett moment och varför. Finns det ett bättre sätt? För mig har det blivit ett sätt att sträva framåt.
- Finns det någon råvara som du absolut inte hoppas på kommer i finalen?
– Durian frukt.
- Vad har du för karriärmål och drömmar?
– Tävlingsmässigt så är det att vinna Årets kock innan jag är 25 år och vinna Bocuse d’or. Sedan vill jag öppna krog en dag för att ge den där upplevelsen som jag har från barndomen.
- Kommer du att vinna och vad skulle det betyda i så fall?
– Jag kommer göra allt jag kan och är redo att satsa för att vinna. Jag är ung, det hade öppnat många dörrar och betytt enormt mycket.
Det här är William Brittsjö:
- Bor: Stockholm (men uppvuxen i Göteborg)
- Ålder: 25
- Jobbar: Riccordi
- Aktuell: Finalist i Årets kock
- Instagram: williambrittsj