Anders Isaksson – finalist i årets kock
Här tipsar han om en riktigt smakrik grillolja
Uppdaterad 2021-07-21 | Publicerad 2021-07-08
Hans dotter föddes en kvart före kvaltävlingen till Årets kock 2021.
– Jag fick ringa tävlingsledningen för att få dispens, säger Anders Isaksson.
Han gick vidare och nu laddar han för fullt, som tvåbarnspappa, inför finalen.
- Du är i final i Årets kock 2021! Grattis, hur känns det?
– Det känns fantastiskt så klart, jag är jätteladdad.
- Hur kommer det sig att du sökte?
– Jag vill utmana mig själv. Det är tredje gången jag är med men jag har inte vunnit hittills så jag siktar på tredje gången gillt.
- Din väg till kvalet i år var lite speciell, kan du berätta?
– Ja, min fru, Lizette Rosander, och jag väntade vårt andra barn. Hon var höggravid men barnet skulle komma på torsdagen den veckan och kvalet var på tisdagen, så det var ju lugnt. Men kvällen innan, när jag stod och förberedde all mat, fick min fru värkar och vid midnatt åkte vi in. 11:17 föddes min dotter och 11:30 hade jag starttid i kvalet. Jag ringde tävlingsledaren och fick dispens, en förlossning var ett fullgott skäl tyckte de. Jag fick en senare starttid samma dag och kom tvåa i kvalet så det var ju en bra uppladdning.
- Hur laddar du inför finalen?
– Jag går in i min egen bubbla och tänker igenom hur jag ska göra, vad vet jag ju redan.
- Du är kulinarisk ambassadör, vad är det?
– Jag ska inspirera och utbilda våra matlagare där jag jobbar. Vi står för matlagningen på mässor, sjukhus, konferenser och så vidare.
- Vad gillar du att laga mest?
– Jag gillar ju att laga mat över huvud taget men just nu är det mest tävlingsmat. Annars lagar jag helst mat som är i säsong. Sparris när den kommer och svamp till hösten. Det är de råvarorna som är bäst just då.
- Vem lärde dig att laga mat från början?
– Jag är uppväxt på landet, mina föräldrar är bönder. Jag har alltid haft en råvarukänsla eftersom jag bott nära fåren och följt med pappa på traktorn på åkrarna. Men det var också min hemkunskapslärare i nian som sa att jag hade känsla för matlagning. Jag sökte och kom in på Sveriges bästa kockutbildning, kockgymnasiet i Hällefors. Där fick jag hänga med trevliga människor som älskar mat lika mycket som jag.
- Har du några speciella mål i din karriär?
– Ja, mitt grundmål är att jag vill starta en restaurang någon gång tillsammans med en av mina mentorer och vän Jimmi Eriksson, vi får se vad och var det blir. Sedan har jag haft delmål som att jag var med i svenska kocklandsslaget och tävlade i OS 2020. Jag har alltid velat jobba utomlands och har jobbat i Paris på en två-stjärnig krog, trots att jag inte kan ett ord franska och på svenska konsulatet i New York.
- Vem lagar maten hemma?
– Min fru Lizette. Det får ingen annan göra för hon är så grym. Hon är inte kock men har så roliga idéer, vågar experimentera och det blir alltid så sjukt bra.
- Har Lizette stort inflytande på din matlagning?
– Ja, hon har extremt stort inflytande och fick godkänna allt till kvalrätten. Just nu håller vi på med finalrätten. Vi har varit tillsammans sedan i gymnasiet och hon är stenduktig på att tycka till.
- Du säger själv att du är en dålig förlorare, hur visar sig det?
– Ja absolut, jag förlorar sällan och går alltid in för att vinna. Vinner jag inte så blir jag besviken så klart. Men så länge jag gjort mitt bästa och de andra är bättre så är det inte mer än så.
- När förlorade du senast?
– 2020, i OS med kocklandslaget. Eller vi kom tvåa. Vi förlorade med 0,2 poäng, alla lag börjar med 100 poäng och får sedan avdrag för eventuella misstag. Det är väldigt små marginaler.
- Vinner du Årets kock 2021?
– Självklart! Klart jag vinner!
Anders Isaksson
- Ålder: 32.
- Bor: Stockholm.
- Jobbar: Kulinarisk ambassadör på Compass group.
- Styrka: Målmedveten, envis och ödmjuk.
- Svaghet: Jag pratar sällan om svagheter.