Lammlägg med kikärter, oliver och couscous Lammlägg med kikärter, oliver och couscous. De inlagda citronerna ska stå och gotta till sig i 4 veckor innna de används i den här läckra lammrätten. Recept av Markiz Tainton.
Lammlägg med kikärter, oliver och couscous clock 3 tim 20 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Inlagda citroner olivolja vatten, kokande 3 lagerblad 2 kanelstänger, små 3 msk flingsalt 6 citroner Lammlägg 200 g gröna oliver, urkärnade 2 burkar kikärtor, à 480 g, utan vätska. 1 knippe koriander, färsk 1 inlagd citron, finhackad 1 lagerblad 3 tomater, stora, rivna. 3 vitlöksklyftor 1 rödlök 2 msk olivolja 2 lammlägg, stora. eller dubbelt så många små Kryddblandning 1 tsk salt cayennepeppar, eller chiliflakes efter smak. 1 kanelstång 0.5 tsk svartpeppar 1.5 tsk ingefära, mald 1 tsk paprikapulver 1 tsk gurkmeja Marockansk couscous 3 dl vatten 40 g smör , i tärningar 5.5 dl couscous Gör så här Inlagda citroner: Rengör en konserveringsburk i glas ordentligt och skölj den med kokande vatten. Borsta citronerna noga i varmt vatten. (Man kan om man vill skära citronerna i fyra klyftor men inte hela vägen in, de ska sitta ihop i ena änden). Gnid in citronerna ordentligt med två tredjedelar av saltet. Lägg dem i glasburken med kanel och lagerblad. Strö över resten av saltet och häll på så mycket kokande vatten att citronerna täcks. Häll på lite olivolja som försegling. Sätt på locket och låt citronerna marinera i rumstemperatur i minst fyra veckor, gärna längre. Lammlägg: Värm ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser till kryddblandningen med olivolja och gnid in i köttet. Skala och hacka löken, vitlöken och den inlagda citronen. Hetta upp lite olja i en gjutjärnspanna och bryn lammet i några minuter tills det har en fin stekyta. Lägg köttet på en tallrik och stek löken och vitlöken på medelhög värme. Lägg tillbaka lammet i grytan. Tillsätt tomater, inlagda citroner, kanel, lagerblad och ca 6 dl vatten. Se till att det mesta av köttet är täckt med vätska. Tillsätt gärna lite mer vatten om det behövs. Tillsätt en liten bunt koriander och koka upp grytan snabbt. Smaksätt med salt. Täck grytan med ett lock och sätt in den i ugnen. Sänk temperaturen till 150 ° C och låt den stå i cirka 2, 5 - 3 timmar. Kontrollera vätskan och vänd lammet då och då under tillags tiden. Ta bort kanelstång och korianderbunten när lammbenen är mjuka. Smaksätt med salt och peppar. Rör i färdigkokta kikärter i den varma såsen, toppa med oliver och lägg på locket. Grytan är klar när kikärterna är varma. Strö över lite hackad koriander och servera med couscous, gott bröd och en sallad. Om rätten är färdig innan du serverar den kan du sänka temperaturen till 70 ° C grader, sedan kan den stå i timmar utan att tillagas helt. Om du ska servera den nästa dag är det bara att värma upp den vid 200 ° C i 10-15 minuter. Couscous: Lägg couscousen på ett fat och häll över kallt vatten så att vattnet täcker all couscous. Låt stå några minuter tills att couscousen är torr. Smöra den översta behållaren i couscousieren eller ett durkslag av metall. Gnugga kornen med händerna för att skilja dem åt och placera i din couscousieren. Om du inte har en couscousier: Lägg en tunn kökshandduk ovanpå ett durkslag och placera sedan din couscous på den. Placera couscousieren/durkslaget på en kastrull med kokande vatten och ångkoka couscousen i ca 20 minuter. Häll över couscousen på ett stort fat eller en plåt och finfördela couscousen. Låt svalna och upprepa sedan proceduren med det kalla vattnet och att ångkoka 2 gånger. Efter sista ångkoket: Häll ut couscousen och blanda med smöret och bryt upp eventuella klumpar. Låt stå i 15 minuter. expand-left
helskärm Mustig gryta med lammlägg och kikärter. Foto: Godare