Nyttig bakglädje
Publicerad 2013-12-13
Julia Fors guidar till nyttigare julbak
December är en riktig bakmånad men varför inte lägga till lite nyttigare bak bland all kola, knäck och lussebullar?
– Att göra godsaker med en nyttig twist har blivit lite av min nya hobby. Det är så kul och blir galet gott.
Kolla in receptet på paleo brownies nedan om du vill unna dig något riktigt smaskens, minus sockerkoma och dåligt samvete!
Julia Fors bästa tips för nyttigare bakning:
1 Baka raw-godsaker
Inget mjöl, socker eller smör, men lika gott för det. Dessutom är det ofta galet enkelt och går fort eftersom du inte behöver använda ugnen.
2 Naturligt söt
Byt ut det raffinerade sockret mot naturliga sötningskällor som honung, dadlar, ekologisk lönnsirap, bananer och bär. Till skillnad från socker så tillför dessa kroppen antioxidanter, vitaminer och mineraler.
3 Mjölsubstitut
Mandelmjöl och kokosmjöl är mina nya basvaror i bakköket. Båda innehåller färre kolhydrater och bättre fetter. Glöm dock inte att tillsätta lite fiberhusk, krossade psylliumfröskal som finns på bakhyllan i affären, eftersom dessa mjölvarianter inte binder degen lika bra som vanligt.
Paleo brownies med hallonglass
Till sex stycken behöver du:
Brownies:
12 dadlar
3 msk kokosolja
3 ägg
6 msk kokosmjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
en nypa havssalt
kokosflingor eller hackade nötter/mandlar att toppa med
Hallonglass:
250 gram frysta hallon
1 avokado
1 tsk vaniljpulver
1 msk honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält kokosoljan och mixa ihop dadlarna tillsammans med kokosoljan i en matberedare. Vispa ägg och tillsätt alla torra ingredienser i en annan bunke. Blanda ihop allt till en smet och bred ut den i en rektangulär bakform, cirka 2–3 cm hög. Strö över toppingen.
Grädda i 8 minuter. Låt svalna och skär upp i lämpliga bitar. Servera med hallonglass.
Recept: Ur boken ”Paleo, naturlig mat & livsstil” av Åsa Söderberg, Optimal Förlag
Wellness