Våffeldagen – så får du våfflorna riktigt frasiga
Läs frågor och svar i chatten
Publicerad 2021-03-25
Våffeldagen är äntligen här! Hur firar du? Vilken är din favorit-topping? Och kan du hemligheten som gör dem riktigt frasiga?
Emma Brink Rask chattade med Aftonbladets läsare våffeldagen till ära.
Dags att dra fram våffeljärnet och låta kreativiteten flöda. Vill du ha bästa recepten och tips på söta och salta toppings? Eller veta hur våfflorna håller sig frasiga längre? Bak- och dessertinspiratör Emma Brink Rask – känd från bloggen Brinken Bakar – har en rad bra tips på lager.
– En av hemligheterna är kolsyrat vatten och vispad grädde i smeten. Det blir en ganska tjock smet och väldigt goda, frasiga våfflor, säger hon.
I dag chattade Emma Brink Rask med Aftonbladets läsare och gav sina bästa våffelrelaterade tips. Kolla in chatten nedan!
Läs Emma Brink Rasks svar på läsarnas frågor i chatten.
- Fastnålat inlägg25 mars 2021Emma Brink Rask
Det var allt vi hann med, tack för alla frågor.
Min bak-blogg hittar ni på brinkenbakar.se och följ mig gärna på instagram @brinkenbakar
Denna chatt är stängd.
- 25 mars 2021
Min sambo snackar om surdegsvåfflor, något du provat?
AlicijaJag har inte provat, jag och surdeg är inte bästisar. Men det går fint att baka våfflor med surdeg, eller jäst (färsk eller torrjäst). Men det vanligaste jäsmedlet är bakpulver.
Emma Brink Rask - 25 mars 2021
Vilka är dina bästa salta tillbehör till våfflor? är inte så förjust i allt socker så skulle hellre äta våfflor till middag än efterrätt :)
MimmiAtt addera ost eller grönsaker till smeten ger en helt annan känsla. Toppa med avocado, pocherat ägg, lax, ost-och skinkröra, skagenröra, bacon, fetaost. Allt som är gott på en macka är oftast gott på en våffla.
Emma Brink Rask - 25 mars 2021
Jag vet att våfflor blir mjuka fort men finns det något sätt att grädda och hålla frasiga? Så trist att inte äta tillsammans.
MajJag tycker att våfflor utan ägg håller sig frasiga mycket längre. Lägg dem inte på hög, för då blir de mjuka av ångan, utan sprid ut dem på ett galler, då håller de sig frasiga länge. Du kan även sätta in gallret i ugnen på varmhållning.
Emma Brink Rask - 25 mars 2021
Hej! Har du nåt förslag på goda våffeltillbehör till någon som är diabetiker? Vill bjuda min mormor som har diabetes, men vet inte vad jag ska ha till.
MadeleneLättvispad grädde och färska bär är ju väldigt gott!
Emma Brink Rask
Citron- och vallmovåfflor med lemoncurdgrädde
Citron och vallmo gifter sig fint ihop och sätter ny, god smak på våfflorna. Toppa med grädde smaksatt med frisk citronkräm.
– Jag älskar lemoncurdgrädde, det blir som en mousse men är en sådan enkel grej, säger Emma.
Våfflor med brynt smör
Den härliga smaken av brynt smör passar sagolikt bra som smaksättare på våfflor.
– Allt som innehåller smält smör kan man använda brynt smör i, det blir en djupare nötkolasmak på våfflan.
Våffeltårta med chokladvåfflor
Hur vacker är inte den här våffeltårtan? I receptet använder Emma både kakao och riktig choklad för att få fram en rik chokladsmak.
Mojitovåfflor med lime och mynta
Lime, mynta och socker är en så god smakkombination som passar perfekt till våfflor som lätt kan bli lite mäktiga.
– Jag älskar att fylla hålen i våfflorna med socker, det knastrar så gott, säger Emma.
Därför firar vi våffeldagen
- Vårfrudagen är en kyrklig högtid som historiskt sett markerat vårbrukets början. Det var då jungfru Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon skulle föda ett barn.
- I kristna länder har dagen firats åtminstone sedan 600-talet. Den infaller den 25 mars, nio månader före juldagen då Jesus sägs ha fötts.
- Språkligt sett har ”vårfrudag” blivit till ”våffeldag”. Våfflorna har anor från medeltiden, men dagens våfflor tog fart på 1800-talet.