Gratinerade rätterna du bara måste testa
Uppdaterad 2016-09-26 | Publicerad 2016-01-27
Grapefrukt och avokado på ett makalöst vis
Trodde du att avokado och grapefrukt skulle ätas råa?
Då har du inte lagat dessa gratinerade drömmar.
Enkelt att göra – och fantastiskt gott.
Vi är vana vid att äta såväl avokado som grapefrukt precis som de är. Möjligt med lite socker på den syrliga frukten, eller med en röra på avokadon. Men med lite fantasi går det att variera även dessa råa favoriter i oändlighet. Här är tre olika sätt att gratinera avokado och grapefrukt.
Gratinerad grapefrukt med banan
6 portioner
3 grapefrukter
2 bananer
1 msk honung färsk mynta till dekoration
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Dela grapefrukten på mitten och lägg i en ugnsform klädd med bakplåtspapper.
3. Lägg skivad banan på grapefrukten och ringla honung över.
4. Baka i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills bananen börjar få en gyllenbrun fin färg.
Servera med färsk mynta och ät med kniv och gaffel.
Gratinerad avokado med ägg
2 portioner
1 avokado
2 små ägg
salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela och kärna ur en mogen avokado. Gröp ur avokadon lite extra beroende på kärnans storlek så att ägget får plats.
2. Knäck ett ägg i varje avokadohalva och krydda med salt och peppar.
3. Gratinera i ugnen i 10 minuter, tills gulan har koagulerat.
Tips! Det är extra gott att toppa med lite riven parmesan och chili innan du bakar ägget i ugnen, för att få en knaprig yta.
Gratinerad grapefrukt med farinsocker
3 grapefrukter
6 msk farinsocker
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225°
2. Dela grapefrukten och lossa köttet från kanterna med en liten kniv.
3. Strö farinsocker över halvorna och gratinera högt upp i ugnen i ca 6-7 minuter.