Gustav Johansson om bästa vegomaten till jul
”Jävligt gott”-bloggaren svarar på läsarnas frågor
Uppdaterad 2020-12-14 | Publicerad 2020-12-09
Är du nyfiken på att laga vegetariska rätter till julbordet i år?
Vegoproffset Gustav Johansson svarade på läsarnas frågor om allt från enkla vegobullar till veganska nyårsrecept.
Vad lagar man till de som vill äta veganskt? Hur får man gästerna att välja vegobullarna på julbordet? Och kan ”sill” gjord på aubergine verkligen vara gott?
Bloggaren och kokboksförfattaren Gustav Johansson svarar i chatten nedan.
Denna chatt är stängd.
Hej hörrni! Nu har en hel timme gått! Det gick väldigt fort!
Tack för alla frågor! Det har varit väldigt kul att svara på era frågor och jag hoppas att ni fått hjälp att planera det gröna julbordet!
Om ni vill ha mer inspiration så rekommenderar jag varmt att ni köper min kokbok Vegansk Husmanskost där jag har ett helt kapitel med grön högtidsmat, eller att ni kollar in detta inlägg på bloggen:
https://www.javligtgott.se/vegansk-julmat-30-recept-for-ett-komplett-vaxtbaserat-julbord/
God Jul!
Gustav Johansson13 dec 2020Jag ska göra förrätten på nyår men har ingen aning vad jag ska göra. veganskt ska det vara.. Vad skulle du gjort?
NyårJag skulle ha gjort skagentoast!
Här är receptet! https://www.koket.se/vegansk-toast-skagen
Gustav Johansson13 dec 2020På vårat julbord finns det alltid älg och gristunga och det är sagolikt gott men ser lite konstigt ut för dem som inte är uppväxta på bondgård som syrran och jag.
Vad kör vi istället för inte skrämma slag på våra respektive?
LinusHaha, ja du! Det måste jag göra lite reasarch på. Kanske går det att marinera tofu på något sätt så det blir lika? Och sen karva så den är formad som en tunga :P Eller så kanske vi bara skippar tungan? ;)
Gustav Johansson13 dec 2020Hur noga är du med att äta i säsong med råvaror från Sverige?
Fartyg som transporterar råvaror avger absolut klimatavtryck! Ett enda släpper ut ca 70 m3/DYGnEn resa tar flera veckor från andra sidan jorden.
Angående kött så beror det på vilket kött man menar. En gård mer flera tusen djur som föds upp under hemska förhållanden med tillväxthormoner, eller svenskt naturbeteskött som ger biologisk mångfald är skillnad.
I IPCC-rapporten står det att vi bör äta mer vegetabilier samt efter parentesen i mitten, animalier från lågt klimatavtryck. Om man ser till utsläpp är vi i Sverige nästan där.
InesJag försöker äta så mycket i säsong som möjligt och så mycket grönt från Sverige som möjligt!
Jag säger inte att fartygen som transporterar maten inte har ett klimatavtryck, men transportens avtyck per kilo råvara är försumbart mot det avtryck som kommer från produktionen.
Svenskt kött är på många sätt bättre producerat än annat kött. Men det är för den sakens skull inte klimatneutralt och har fortfarande ett väldigt högt utsläpp av växthusgaser, framförallt i relation till grönsaker, baljväxter och spannmål.
Du kan läsa mer om detta i WWF:s Köttguiden och Vegoguiden som går in i detalj på detta!
https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/kottguiden/
https://www.wwf.se/vegoguiden/om-vegoguiden/
Gustav Johansson13 dec 2020Äggost är ju en söt efterrätt för tusan 😂
BohuslänSom sagt, aldrig ätit! Hinner inte googla på det nu, för det är en del frågor. Men jag ska kolla på det och se om jag kan ta fram ett recept!
Gustav Johansson13 dec 2020
<div data-tipser-pid="5f10385b9c4ead0001f5894f" data-tipser-view="compact"></div>
Fakta: Gustav Johansson
- Gustav driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt gott” och har dessutom ett eget mat-program ”Vegansk husmanskost” i tv-kanalen Godare.
- Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).