Här är finalisterna som kämpar för att bli Årets kock
...och i finalen ska de briljera med gul lök
Uppdaterad 2021-07-28 | Publicerad 2021-06-16
4 hungriga kockar blev 16 i en första utgallring i går. Efter att ha tampats med gös, röding och sparris är nu åtta kvar och därmed klara för finalen i Årets kock 2021.
Fyra av dem har varit med förr och får anses som favoriter till Sveriges finaste titel för matlagare.
I dag avslöjades också ett av delmomenten i finalen som avgörs 16 september i år: en varm rätt där gul lök ska spela huvudrollen.
– En spännande och intressant råvara som kan varieras på många sätt, säger tävlingsledaren Tom Sjöstedt.
Därmed följer tävlingen den vegetariska trenden – ett delmoment i fjolårets final var att laga en växtbaserad rätt på temat ”återvunnet bröd”. Tävlingsledningen fortsätter också att fokusera på mindre tjusiga råvaror trots att deltagarna lagar fine dining-rätter. Såväl korv som potatis har varit huvudnummer de senaste finalerna.
Halva finalfältet kommer att känna igen upplägget:
- Louise Johansson, Luckan & Lådan i Göteborg, vann första upplagan av ”Sveriges mästerkock” och var finalist 2019.
- Henric Herbertsson på Årets kock-plantskolan SK Mat & Människor i Göteborg var finalist ifjol.
- Christian Siberg, till vardags kökschef på nya kombinerade bryggeriet och restaurangen Omaka i Stockholm var i final både ifjol och 2019.
- Luqaz Ottosson, krögare och kock på lilla restaurang Rot i Romakloster tampades även han ända in i kökskaklet både ifjol och 2017.
- Finalrutin brukar löna sig. De fyra senaste årens vinnare hade varit med förr. Men det har också förekommit att kockar helt utan Årets kock-rutin vispat hem titeln.
Så vi får även se upp med:
- Anders Isaksson, kulinarisk ambassadör på måltidsleverantören Compass group i Stockholm.
- Gustav Leonhardt kock på enstjärniga restaurang Agrikultur i Stockholm.
- Martin Karlsson, kock på Grenna Hotell i Gränna.
- William Brittsjö, yngst i finalen och kock på nyöppnade Ricordi i Stockholm.