Här är recept som hjälper dig att matsmarta
Uppdaterad 2020-02-26 | Publicerad 2019-06-12
Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Vi har bett klimatforskare, kockar och matprofiler tipsa om sina favoriter när de lagar klimatvänligt. Här är några av deras bästa recept.
Sanna Bråding hittade tillbaka till den veganska kosten i samband med första graviditeten och bara körde på när barn nummer två var på gång. Nu har hon skrivit en bok för alla som vill dra ner på köttet.
- Röd linssoppa med saffran, chili och lime. Fvoritsoppa som är fylld med näring, snabb att laga och har riktigt härliga, klara färger.
- Sanna Brådings veganska kroppkakor Mina föräldrar som älskar kroppkakor gav dem högsta betyg. Dessutom älskade barnen det.
- Okragryta med fufu och habanerosås. Mustig och god gryta full av näring och fibrer, hämtad från det kongolesiska köket.
Fixa smarta maten med en tunn plånbok
”Min filosofi är att så mycket som möjligt som finns hemma i kylen och frysen ska användas innan jag går och handlar.”
Matkreatören Karolina Sparring tipsar här om roligare budgetmat. Till sin hjälp tar hon klimatsmarta trotjänare som lök, bönor och kål.
- Pasta med citron, kapris och grönkål. Hur ofta jag än lagar pasta så lär jag mig aldrig att koka rätt mängd. Detta är ett gott sätt att ta tillvara överbliven pasta, säger Karolina Sparring, receptkreatör och kokboksförfattare.
- Sparrings lökpaj. Den här lökpajen är ett jättebra rätt när man vill laga billigt och gott.
- Rödbetsbiffar med rosmarin. Rödbetsbiffar som är extra goda med ugnsrostad potatis, tzatziki och fefferoni.
Här ett par enkla recept på de båda thaiklassikerna laab och som tam. Det är svårt att vara ultra-klimatsmart och undvika alla importerade råvaror och smaksättare. Men vi har försökt hålla färskvarorna i säsong och o-importerade.
- Thailändsk som tam – med svensk kålrot
- Thailändsk laab – ta det försiktigt med chilin och välj färskvaror i säsong.
Enkel, god vego – på bara 15 minuter
Att äta vego är verkligen ingen uppoffring. Här är fyra snabba, goda och enkla vegorätter för hela familjen. Recept ur kokboken ”Vego” på 15 minuter av Maria Zihammou, Semic förlag.
- Blomkålssteaks med ingefära och curry – tänk att blomkål kan vara så otroligt gott.
- Kryddig halloumikebab med vitlökssås – Den här rätten gillar de flesta.
- Aubergine med chermoula – stekt aubergine är bland det godaste som finns.
- Rödbetor med yoghurt och getost – läckra smaker i perfekt kombination.
Så äter du smart mat ”under tian”
Planera, köp efter säsong och skaffa ett basskafferi.
Dietisten Hanna Olvenmark som driver bloggen ”Portionen under tian” ger tips hur du kan laga billig mat och dessutom vara snäll mot klimatet.
- Rökig morotspizza. Samla vännerna på en pizzakväll med BBQ-feeling istället!
- Bolognese på gula ärtor. Istället för att göra vegobolognese på något dyrt substitut kan du göra egen färs av gula ärtor, som ju är supercheap.
- Grön- och rödkålspizza med citronkräm - Jag tror jag skrek lite när jag provade den här pizzan första gången. Av glädje då alltså, säger Hanna Olvenmark.
- Cheap och värmande gulasch. En riktigt bra vinterrätt som bara blir godare om den får stå till sig en dag.
Klimatforskarens favoriter
Klimatforskarna Victoria Bignet, Johan Rockström och matkreatören Malin Landqvist, har med sin kokbok ”Eat good” gjort en djupdykning bland hållbar och hälsosam mat. Här är fem av deras klimatvänliga recept:
- Zucchinispaghetti med grönkålspesto – pasta pesto på ett helt nytt sätt. Den knallgröna, nyttiga och härligt krämiga peston kan förstås användas till helt vanlig spaghetti.
- Viltfärsbullar med rårörda tranbär – saftigt viltkött som drygas ut med kokta rester.
- Nudlar med renskav och bönor – asiatiska smaker gör sig fantastiskt bra ihop med vårt fina, hållbara viltkött.
- Ölkokta musslor med kaprismajonnäs och citronpotatis – en variant på vinkokta musslor som får sällskap av en kraftfull majonnäs och krispig potatis.
Årets kock hyllar potatisen
Snäll mot klimatet och i säsong året om. Årets kock Martin Moses hyllar potatis med en enkel och god rätt.
- Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka
Halvego för köttälskare
– Kan vi få två personer att äta halvvego, då har vi ju faktiskt en helvego, det är enkel mat-ematik, säger Matts Hildén som tillsammans med sin fru Eva Hildén gett ut kokboken ”Köttälskarens nästan vegetariska kokbok”, Mondial förlag.
Här delar Matts och Eva med sig av goda recept.
- Köttsnål lyxbaconburgare. En saftig burgare som innehåller hälften av den normala mängden kött, men med läckert köttig smak ändå.
- Lyxtacos med friterade musslor. Om du vill lova lite och sedan drämma till med en riktig överleverans, bjud in till tacokväll och kärlekschocka dina gäster med denna krispiga festmåltid
- Sesambollar med kycklingfärs. Blanda mixade bönor med kycklingfärsen och hylla sesamfröet på alla upptänkliga sätt
Spagetti med köttfärssås utan kött – går det?
Kalops utan grytbitar, carbonara utan bacon, fiskgratäng utan fisk – det går väl inte?
Såklart det gör, hävdar matbloggaren Gustav Johansson i nya kokboken ”Vegansk husmanskost”.
Där bjuder han på klimatsmart växtbaserad mat med inspiration från köttvärlden.
- Spagetti med köttfärssås – utan kött. Svenskarnas favoriträtt i ny tappning.
- Kyckling, ris och curry – utan kyckling. Texturerade vegokött som naturella oumphbitar eller liknande funkar fantastiskt bra istället för kyckling.
- Raggmunkar med fejkon – i stället för fläsk.
Slår hål på myten om vego och träning
Kan man äta vego och prestera på toppnivå? Ja, det menar författarna till boken ”Vego i världsklass” som slår hål på myten om vegetarisk mat och träning. I boken finns också flera recept som ger både styrka och energi. Här är fem favoriter.
- Samla träningsgänget och bjud på jättegoda bönburgare fyllda av näring och energi.
- Palak Paneer är en smakrik rätt som både har och ger styrka.
Servera med läcker matvetesallad.
- Tofuklämmor – enkelt och gott som stärker mellan träningspassen.
Paul Svensson tipsar: Så räddar du maten
Här är recept hämtade ur Paul Svenssons och Christofer Ekmans nya kokbok ”Rädda maten!” (Bonnier fakta). Boken handlar om hur de lät ”råvaror som förlorat sin estetiska glans eller form få en andra chans i maxade smak- och texturkombinationer”.
Här får du till exempel nytta av mjölken och grädden som passerat bäst före-datum eller torra och skenbart tråkiga brödbitar.
- Varför inte inte bjuda på Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön?
- Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami - har du torrt bröd över? Här kommer det väl till pass, tipsar Paul Svensson.
Zeinas tips till köttälskare som vill äta mer grönt
Prisad, hyllad och matglad. Nu kommer populära matbloggaren Zeina Mourtada med en helt grön bok med recept från hela världen. Här är recept som kan inspirera köttälskare som vill äta grönare.
- Domoda – gambiansk gryta med fyllig och smakrik jordnötssås.
- Kaeng phet Thailändsk gryta med massor av grönsaker, tipsar Zeina.
- Msakaa – libanesisk moussaka - ”Grytan är mustig, smakrik och alldeles fantastiskt god”.
- Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?