Så enkelt lagar du helstekt kyckling
Uppdaterad 2019-08-27 | Publicerad 2016-01-05
Släpp sargen – att laga hel kyckling i ugn är verkligen inte svårt.
Superenkelt – och supergott!
En helstekt kyckling blir fantastiskt saftig och god, och dessutom snygg.
Här kommer tips och recept för att du ska lyckas.
Den ligger där i matbutiken. Den råa och hela kycklingen. Vi föreställer oss hur vacker den måste se ut när den serveras med garnering och perfekt stekyta på skinnet – och sedan går vi vidare för att hämta den frysta kycklingfilén.
Kanske är det för att vi har vant oss vid våra filéer, grytbitar och kycklingklubbor som vi inte vågar oss på den helstekta kycklingen. Men nu tycker jag att vi en gång för alla kommer över rädslan – för faktum är att det är superenkelt.
Du kan själv välja hur du vill smaksätta din kyckling, men här är några steg som gäller hur du än vill ha den:
Gör så här:
Tvätta kycklingen utvändigt och invändigt
Torka av med hushållspapper
Smaksätt och lägg i ugnssäker form
Låt kycklingen (ca 1 kg) vara i ugn på 200 grader i ca 1-1,5 timme och köttsaften har en klar färg när du sticker kniven i den (eller tills kycklingen mäter 82 grader invid den tjock delen av lårbenet)
Citronkyckling med örter
Lavendelkyckling på grönsaksbädd
Recept: Carina Brydling
Foto: Emma Mattsson