SOCKERCHOCK!
Publicerad 2014-11-26
Paulún: 50 gram sockerarter per dag – mer bör du inte få i dig
Vi har gått från fettskräck till att se sockret som den stora boven. Men är de söta alternativ som finns i butikshyllan bättre för oss?
Wellness gräver ner sig i sockerskålen och tar reda på svaret.
Socker har på sistone fått riktigt dåligt rykte, och enligt näringsfysiologen Fredrik Paulún, som bland annat skrivit boken ”50 genvägar till ett sockerfritt liv”, finns det en anledning till det: Man har börjat inse vilken skada socker kan göra.
– Det är så mycket mer än bara hål i tänderna och lite valkar, säger han.
– Till exempel ger socker en ökad risk för typ 2-diabetes och flera cancerformer. Konsumerar du till exempel en liter läsk om dagen i tio år ökar du risken för tjocktarmscancer med 30–40 procent, och dessutom vet man att socker påskyndar åldrandet, så det finns skäl att hålla sig undan!
Det är det raffinerade, vita sockret som är den största boven eftersom man tar sockerbetor eller sockerrör – båda naturliga grödor med vitaminer och fibrer – och renframställer det till något som bara är 100 procent sackaros, som det heter.
– I det vita sockret har man alltså tagit bort det som är nyttigt och bara fokuserat på det onyttiga, säger Fredrik Paulún.
– Tar du till exempel rårörsocker, som görs av samma sockerrör utan att raffineras, så innehåller det självklart mycket energi, men också antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat bra.
Fyra nyanser av brunt
Som svar på kritiken mot socker har man de senaste åren kunnat hitta fler alternativ på sötningsmedel i butikshyllorna. De kanske inte är nya påfund (hallå honung) men många av dem är åtminstone nyheter för den vanliga konsumenten. Ta bara björksocker, kokossocker och agavesirap som exempel. Är de då bättre alternativ för oss?
– De är mycket bättre, men det finns grader även där, säger Fredrik Paulún.
– Till exempel björksocker, eller xylitol som det heter, är också raffinerat, så det bör man absolut inte konsumera för mycket av. Om du däremot kollar på rårörsocker, agavesirap, lönnsirap och kokossocker – det vill säga bruna sockerarter – så ger de också nytta. Studier har visat att om du skulle ersätta allt vanligt socker som du äter varje dag med någon typ som är brun i färgen, då skulle du också få i dig lika mycket antioxidanter som från en skål fruktsallad.
Kalorifritt gör dig hungrig
Sedan finns det sötningsmedel utan kalorier, men trots att det låter som en bra idé i teorin kan det i praktiken stjälpa mer än hjälpa.
En granskning av studier publicerad i Trends in Endocrinology & Metabolism förra året visade att artificiella sötningsmedel kan öka risken för diabetes och viktökning, även om det bara handlar om mängden i en lightläsk om dagen.
– Att känna söt smak på tungan frigör ett hormon som heter ghrelin och det gör oss hungriga och sötsugna, förklarar Fredrik Paulún.
– Så många som konsumerar till exempel lightläsk äter mer utan att tänka på det. Det är där det grundläggande felet med sötningsmedel ligger, inte i den kemiska substansen i sig. För även om det finns mycket uppfattningar om artificiella sötningsmedel, som att de ger en cancer, så visar den vetenskapliga litteraturen att de inte ökar risken för det.
”Se läsken som en uppiggare”
Nu finns stevia, ett helt naturligt sötningsmedel utan kalorier, på marknaden. Du kan hitta det både som pulver och i flytande form, och många företag har börjat tillsätta det i allt från saft till glass. Hur man reagerar på dess sötma är dock individuellt.
– Vissa studier visar att folk blir hungrigare av det, andra att man blir mättare, säger han.
– Ska du välja mellan en läsk med vanligt socker och en med stevia så är steviaalternativet mycket bättre både för vikten och hälsan. Däremot kan de som är sockerberoende absolut få en kick och vilja ha mer sötsaker, så du bör använda det med förnuft. Det bör du göra rent generellt eftersom söta smaker ger oss en väldigt lustfylld känsla, så det är inget du bör konsumera hela tiden, till exempel genom att dricka läsk till varje måltid. Utan gör det lite då och då, som en liten uppiggare. Då kan det till och med fylla en funktion!
SMART GUIDE: DET HÄR ÄR BÄST ATT STRÖSSLA MED
BÄST: Naturliga och kalorifria sötningsmedel
Innehåller varken energi eller artificiella tillsatser och höjer inte blodsockret.
Stevia Ett extrakt från steviaplantans blad. Stevia är cirka 250 gånger sötare än socker och finns både som pulver och i flytande form.
Sukrin En sockeralkohol som kroppen inte kan ta upp och som du lätt kan baka med. Ser ut som socker och är ungefär lika sött.
BRA: Bruna sockerarter
Innehåller vitaminer och mineraler.
Ger mycket energi. Bör ätas med måtta.
Agavesirap Utvinns från plantan agave. Är sötare än socker, så det behövs inte lika stora mängder.
Kokossocker Görs på kokospalmens nektar och har en kolaaktig smak. Suger åt sig mer vätska än vanligt socker, vilket gör bakverk lite mer kompakta.
Honung En trögflytande eller fast sockerlösning producerad av honungsbin av pollen och nektar. Innehåller bra mjölksyrebakterier.
Rårörsocker Gjord på sockerrör men raffineras inte utan utvinns av sockerrörens saft, vilket gör att mineraler och vitaminer behålls. Sockerkristallerna är större, så de tar längre tid att lösas upp.
Lönnsirap Gjord på sav från lönnträd och är rik på naturliga mineraler.
SÄMST: Artificiella sötningsmedel
Energiinnehållet är nära noll. Forskning har visat att artificiella sötningsmedel kan öka aptit och sötsug. Aspartam (E951), sackarin (E954) och sukralos (E955) är några av de vanligaste.
JONNA KARVONEN