Gör dina egna grönkålschips
Uppdaterad 2019-05-09 | Publicerad 2014-03-13
Julias pulshöjare: Grönkålschips, citron- och kokosbars och månadens app
Trendspanaren Julia Fors tar pulsen på det allra senaste inom Wellness med fokus på kost, träning och trender – i både Sverige och Hollywood.
Jag trodde aldrig att jag skulle se orden nyttiga och chips i samma mening, men nu har jag testat att göra grönkålschips. Trendigaste chipsen från andra sidan Atlanten är både crunchy och fulla med vitaminer och järn!
Gör chipsen du med:
1 Skölj och separera bladen från stjälken på en bunt färsk grönkål och strimla dem i lagom chipsstorlek.
2 Torka dem med en handduk och massera sedan in 2 msk olivolja med skalet av en ekologisk citron, chiliflakes och flingsalt. In i ugnen på 200 grader i 10–15 minuter eller tills chipsen är krispiga.
Just nu gillar jag:
Piffa kakorna
Visst blir allting lite roligare med färg och dekoration!
Dessa cupcakeflaggor gör verkligen det där lilla extra på dina cupcakes eller andra rätter.
45 kronor, leliasgeneralstore.com
Månadens app: Global cycle coach
Nu när jag inte längre är lika flexibel att komma i väg till gymmet, då jag är mammaledig, är denna app med nedladdningsbara spinningklasser ett riktigt bra alternativ.
Pris: 30 kronor
Pulslistan
Ta en ekologisk lyxdusch
♥ Ekologiska produkter har inte alltid gått hand i hand med lyxkänsla. John Masters Organics levererar lika mycket eko som lyxkänsla. Duschkrämen ”Blood orange &
vanilla body wash” gör att man längtar till morgonduschen. Cirka 260 kronor.
Smaklig spis!
♥ För alla oss som älskar kokosolja är Cocosas nya smaksatta varianter som en dröm. Kokosolja med apelsin, citron, chili och vitlök ger god smak till kött, fisk, smoothies och i bakverk.
Stoppa fingrarna i syltburken
♥ Efter att en amerikansk studie visat att tillsatt socker ökar risken för hjärtsjukdomar vill jag skala ner på onödigt socker. Ett bra val är Finnerödjas nya sylter Bara bär som endast innehåller två ingredienser: bär och äppelpuré. Gott och sött utan socker. Kostar 19 kronor.
Citron- och kokosbars
DU BEHÖVER:
Crust:
5 msk (75 g) kokosolja
3 msk lönnsirap
480 ml (200 g) riven kokos
240 ml (100 g) mandelmjöl
1 nypa havssalt
2 äggvitor, spara äggulorna för lemon curd
Fyllning:
3 ägg + 2 äggulor
6 msk lönnsirap
80 ml citronsaft
+ 1 msk rivet citronzest , cirka 2 citroner
80 ml (35 g) mandelmjöl
3 msk florsocker
GÖR SÅ HÄR:
Börja med crusten. Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosolja i en kastrull på låg värme. Lägg i lönnsirap, riven kokos, mandelmjöl och salt. Rör runt tills allt blandats och ta av kastrullen från plattan. Knäck två ägg. Spara äggulorna till senare och blanda ner vitorna i kastrullen och blanda cirka 1 minut tills det blir kladdigt. Täck en 30 × 20 cm ugnsform med bakplåtspapper och häll kokosblandningen i den och platta ut smeten. Grädda i 10–12 minuter och ta sedan bort den från ugnen.
Nu är det dags att göra fyllningen. Ta fram en stor bunke och slå i äggen + de två äggulorna och vispa upp ett skum med en elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa i två minuter. Häll blandningen över den bakade skorpan. Grädda i 16–19 minuter eller tills kanterna är ljusbruna. Strössla över florsocker.
Recept och bild kommer från boken ”Green kitchen stories - läckra vegetariska vardagsrecept” av David Frenkiel och Luise Vindah