Ny rapport: Tillsats i julskinkan kan öka risken för cancer
Publicerad 2022-12-19
Nitrit, som ger skinka dess rosa färg, är mer hälsofarligt än man tidigare trott.
Det visar en ny rapport som EU:s livsmedelsmyndighet EFSA tagit fram.
– Ämnen som är cancerframkallande vill man få i sig så lite som möjligt, säger toxikologen Emma Halldin Ankarberg på Livsmedelsverket.
Riskerna med nitrit och nitrat i maten har diskuterats i många år.
Nu har EU:s livsmedelsmyndighet EFSA kommit fram till att det är stor risk att alla åldersgrupper får i sig ohälsosamma mängder tillsatser från maten.
Slutsatsen är tydlig: Tillsatserna av nitrit i maten måste minska.
– Tidigare har man varit lite mer osäker på hälsoriskerna. Det man har kommit fram till nu är egentligen en bekräftelse: det vore bra om vi får i oss så lite som möjligt av det här, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.
Ska skärpa gränsvärden
Nu pågår en process i EU-kommissionen för att skärpa gränsvärdena. I Sverige ska Livsmedelsverket titta på hur mycket nitrit och nitrat svenskarna får i sig från maten.
Nitrat finns naturligt i många gröna växter, som spenat, sallad och ruccola. Det används också som tillsats i många charkprodukter, för att förhindra tillväxten av vissa farliga bakterier. Det är också nitrat som färgar till exempel skinka rosa.
Nitrat och nitrit kan bilda nitrosaminer i kroppen, vilket kan vara cancerframkallande.
”Julskinka inte det stora problemet”
Enligt nuvarande kostråd ska man inte äta mer än 500 gram rött kött eller chark i veckan.
Hur orolig behöver man vara för inför julbordet? Ska man skippa julskinkan?
– Det behöver man inte göra, även om man äter mycket julskinka behöver man inte vara orolig. Äter man julskinka några gånger om året är inte det det stora problemet.
– Äter man mycket kött och chark under resten av året, det är då man kan behöva lägga om sin kost.