Glad smal påsk!
Publicerad 2014-04-16
Viktklubb bjuder på festliga påskrecept som är snäll mot formen
Ägg och löksallad
8 portioner (66 kcal per portion)
4 ägg
50 g gul lök i ringar
50 g sallad tex machésallad
0,5 msk färskpressad citronjuice
1 tsk svensk senap
1,5 msk olivolja
Salt
några varv på pepparkvarnen
Gör så här:
Koka äggen i 7 minuter. Skölj äggen i kallt vatten och skala dem. Dela äggen i skivor. Förväll löken i någon minut i vatten så det täcker. Lägg ägg, lök och sallad på ett uppläggningsfat.
Blanda citron och senap i en djup tallrik. Rör ner olivolja. Smaka av med salt. Ringla dressingen över äggen. Vrid några varv på pepparkvarnen.
Matjesill på kavring
8 portioner (181 kcal per portion)
125 g kavring
40 g smör
125 g finhackad matjessill
3 dl gräddfil
1 dl finhackad gräslök
50 g finhackad röd lök
1 msk finhackad dragon
1 klyfta vitlök, pressad
1 tsk gelatinpulver
10 rädisor i tunna klyftor
Gör så här:
Kör bröd och smör i en matberedare. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar botten (lägg plastfilm i botten). Blanda sill, gräddfil, gräslök, rödlök, dragon och vitlök i en bunke.
Låt gelatinpulvret svälla några minuter i en kopp tillsammans med 1 msk kallt vatten. Ställ koppen i hett vatten så att det löser sig. Häll gelatinet i sill- och gräddfilsblandningen. Häll blandningen ovanpå kavringen. Ställ kallt i några timmar. Garnera med rädisor.
Vegetarisk Jansson
Vegetarisk Janssons frestelse
8 portioner (185 kcal per portion)
1 kg potatis i stavar
100 gram gul lök i bitar
100 gram svarta oliver i vatten
1 msk kapris
1.5 dl mellangrädde 27 % fett
1.5 dl mellanmjölk 1,5 % fett
2 msk ströbröd
Gör så här:
Lägg hälften av potatisstavarna och löken i en smord ugnsfast form. Kör oliver, kapris och lite av grädden i en mixer. Tillsätt resten av grädden samt mjölken. Häll alltsammans över potatisen och löken. Bred på resten av potatisen och löken. Strö på ströbrödet. Grädda i 225 grader ca 50 minuter.
Senapscréme till laxbiten
8 portioner (55 kcal per portion)
4 msk lättmajonnäs
8 msk matlagningsyoghurt
8 tsk dijonsenap
Recept: Kristina Eriksson, Ulrika Davidsson, Viktklubb