expand-left
helskärm Satayspett av tofu med jordnötssås. Foto: Linus Hallgren Satayspett av tofu med jordnötssås Satayspett med jordnötssås – den sötstarka jordnötssåsen gillas av både stora och små. Och när grillen ändå är igång så passa på att lägga på några skivor vattenmelon, magiskt gott. Recept ur Mattias Kristianssons kokbok BBQ vegan.
Satayspett av tofu med jordnötssås clock 1 tim
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Ingredienser 400 g fast tofu, eller valfritt vegokött Sataymarinad rapsolja vattenmelon 2 tsk gurkmeja 2 vitlöksklyftor, rivna 1 lime, saften 2 msk agavesirap 6 dl sojasås 2 msk rapsolja 1 pinne citrongräs Jordnötssås 1 färsk chili, röd 1 dl osaltade jordnötter 2 msk vatten 2 msk sojasås 2 msk agavesirap 1 vitlöksklyfta, riven 1 msk färsk ingefära 2 lime, saften 2 dl jordnötssmör Gör så här Tofu: Skär i tärningar och lägg i en plastpåse. Sataymarinad: Hacka citrongräset fint och blanda med rapsolja, sojasås, agavesirap, limesaft, rivna vitlöksklyftor och gurkmeja i en skål. Häll ner i plastpåsen och blanda runt. Låt marinera i minst 30 minuter, helst längre. Trä upp tofu eller vegokött på grillspett. Lägg på en grill och grilla tills de har fått fint med färg och grillränder. Skär vattenmelonen i tjocka skivor och pensla med rapsolja. Lägg på grillen tills den får fina grillränder. Jordnötssås: Släng ner jordnötssmör, limesaft, riven ingefära, riven vitlöksklyfta, agavesirap, sojasås och vatten i en matberedare. Mixa till en slät sås. Hacka jordnötter och röd chili fint. Vänd ner i såsen. Servera satayspetten tillsammans med grillad vattenmelon och jordnötssås.