expand-left
helskärm Kryddblommigt stekt ankbröst med belugalinser. Foto: Björn Lindahl Kryddblommigt stekt ankbröst med belugalinser Ankbröst är perfekt att överraska din dejt eller partner med på en romantisk middag. Med de här smakrika recepten från kocken Per Gustafson, PS Matsal, blir det både lyxigt och gott.
Kryddblommigt stekt ankbröst med belugalinser clock 1 tim 30 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Ingredienser 1 msk honung 1 bit muskotblomma 2 långpeppar 1 msk korianderfrön 1 stjärnanis 1 ankbröst Dijonbakad portobellosvamp 0.5 dl belugalinser 25 g smör persilja, färsk 1 msk dijonsenap 1 salladslök 2 timjankvistar 1 dl rapsolja 2 vitlöksklyftor 1 äggvita 2 portobellosvampar, medelstora Frisk kålsallad olivolja 1 msk champangevinäger 0.5 äpple, gärna granny smith 1 dl äppelmust 100 g spetskål 0.5 silverlök Kryddblommig sky 1.5 dl rött vin 2.5 dl kycklingbuljong 1 msk sherryvinäger sky, från ankan 1 rödlök Gör så här Sätt ugnen på 100 grader. Putsa ankbröstet och skär snitt, randigt mönster, i den feta sidan på ankbröstet, salta och peppra. Lägg köttet i en kall stekpanna med fettet nedåt och sätt på medelvärme. Låt ligga på fettsidan tills ytan är gyllenbrun. Vänd och stek cirka 1 minut på köttsidan. Mortla de torkade kryddorna. Blanda kryddorna med honung och pensla ankbrösten runt om. Stek i ugn tills köttet har en innertemp på 56 grader. Låt vila. Spara vätskan till sky. Dijonbakad portabellosvamp: Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Ta bort lamellerna under svampen. Lägg svampen i folie med skivad vitlök, timjan, lite av dijonsenapen, smör, salt och peppar. Baka i ugnen i cirka 20 minuter. Mixa under tiden resten av dijonsenapen och äggvita. Droppa ner rapsolja till en senapsemulsion. Koka belugalinserna enligt anvisning på förpackning. Låt svalna och blanda med hackad salladslök, plockad persilja och senapsemulsionen. Klicka på de bakade portabellosvamparna. Kålsalladen: Finhacka lök. Koka lö- ken i äppelmust och champagnevinäger några minuter. Sänk värmen. Skär spetskålen i mindre bitar. Rör ner i musten och låt puttra tills de är mjukna. Skala äpplet, skiva tunt, tillsätt i musten och smaka av med olivolja, salt och peppar. Kryddblommig sky: Skiva och fräs löken i en kastrull, tillsätt vinäger, vin och vätskan från ankan. Koka ihop och tillsätt kycklingbuljong. Koka till en simmig konsistens.