Varma mackor
Njut av snabblagade smörgåsar med läckra fyllningar
Uppdaterad 2021-01-14 | Publicerad 2001-11-06
Bjud på fest med varma mackor - enkelt och gott.
Välj en fyllning som passar dig och dina vänner.
Stek i våffeljärn eller gratinera i ugn. Servera med en fräsch sallad.
Varm våffelmacka med brie och mango chutney
Ingredienser:
- 8 skivor vitt bröd
- 80 g brieost
- 1/2 skivad banan
- 4 msk mango chutney
- 1/2 finhackad röd lök
- Salt och peppar
Tips på servering:
- Sallad på blandad sallad och rädisor
- Skär brieosten i skivor och lägg den på fyra av brödskivorna.
- Lägg bananskivor, mango chutney, rödlök, salt och peppar ovanpå.
- Täck med de återstående brödskivorna.
- Stek i ett våffeljärn eller croque monsieur-järn.
- Servera med sallad.
En macka ger 290 kalorier.
Ört och parmafylld franska
Ingredienser:
- 1 franska
- 150 g skinka, gärna parmaskinka
- 80 g smör
- 4 dl riven ost (17 procent fett)
- 1 dl finhackad basilika
- 1 dl finhackad timjan
- 1/2 finhackad gul lök
- 2 grovt rivna morötter
Tips på servering:
- Sallad på romansallad, röd och gul paprika, gurka och några valnötter.
Gör så här:
- Skär brödet i skivor, men se till så att brödet håller ihop i botten.
- Skär skinkan i tärningar och blanda den med smör, ost, basilika, timjan, lök och morötter.
- Fördela röran mellan och på brödskivorna.
- Gratinera i 250 grader i 10–15 minuter.
- Servera med sallad.
En portion ger 370 kalorier.
Varm sardinsmörgås
Ingredienser:
- 2 burkar sardiner i tomatsås
- 4 msk ajvar relish
- 3 tomater i tärningar
- 50 g riven getost
- 4 skivor lantbröd
- Sallad på riven romansallad
- 200 g skivade champinjoner och finhackad bladpersilja
Gör så här:
- Bred ajvar relish på brödskivorna. Lägg sardiner, tomattärningar och slutligen getost ovanpå.
- Gratinera i 250 grader i 5–10 minuter.
- Servera med sallad.
En macka ger 259 kalorier.
Kristina Eriksson