Fyll påskäggen med kyssar och tryffel
Uppdaterad 2022-04-04 | Publicerad 2008-03-18
Bästa påskgodiset gör du själv
Skoja till det lite i påsk och fyll påskäggen med stekta ägg och grönsaker?
För den chokladsugne bjuder vi på Rocky road, vit tryffel och fiffiga fågelbon med kokos.
Recept och styling: Sara Bergfors
Foto: Per Björn
Fågelbon
Gulliga fågelbon är lätta att trolla fram av choklad och kokos. Passar perfekt till färdigköpta godisägg – eller gör egna i marsipan.
Tid: 25 min
12 stycken
200 g ljus choklad
100 g mörk choklad,
70 procents kakaohalt
3,5 dl kokos
Gör så här:
1. Bryt den ljusa chokladen i bitar och smält den över vattenbad.
2. Hacka den mörka chokladen och rör ned den. Rör tills all choklad smält.
3. Rör ned kokosen och låt massan svalna.
4. Klicka ut chokladsmeten i tolv högar på ett bakplåtspapper. Gör en fördjupning i varje fågelbo med en sked. Låt stelna i rumstemperatur eller skafferi – inte i kylskåpet, då blir chokladen lätt gråaktig.
5. Lägg godisägg i fågelbona vid servering.
Stekta ägg (citronkyssar)
Tid: 30 min + tid att stelna
40 portioner
4–5 dl florsocker
1 äggvita, medelstor
1 tsk pressad citron
1 krm cedro (citronolja)
Till dekoration:
Gula nonstop
Gör så här:
1. Blanda florsocker, äggvita, citron och cedro i en bunke. Blanda väl, gärna med elvisp på låg hastighet. Om massan känns för lös, tillsätt lite mer florsocker – är den för fast, späd med en droppe vatten.
2. Spritsa eller klicka ut smeten på bakplåtspapper till pastiller stora som en enkrona. Gör dem gärna i lite oregelbunden form (som stekta ägg). Tryck fast en nonstop på varje pastill innan smeten stelnat.
3. Låt torka i rumstemperatur, gärna över natten. Förvara svalt i en tät burk, med smörpapper mellan lagren.
Vit chokladtryffel med lime
Tid: 20 min + tid att stelna
20 tryfflar
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
Rivet skal av 2 lime
Dekoration:
Kokos + eventuellt grön karamellfärg
Strösocker
Gör så här:
1. Hacka chokladen. Koka upp grädden i en kastrull och låt sjuda en kort stund. Tag kastrullen från värmen och rör ned chokladen. Rör, tills chokladen smält.
2. Smaksätt med rivet limeskal. Låt chokladblandningen svalna. Ställ sedan in den i kylen i minst en timme, gärna över natten.
3. Rör tryffeln smidig med en trägaffel. Forma massan till kulor som rullas i kokos (ev färgat med grön karamellfärg) eller strösocker.
4. Förvara tryfflarna i kylskåp.
Rocky road
Tid: 20 min + tid att stelna
24 stora bitar
400 g mörk choklad, 70 procents kakaohalt
100 g marshmallows, eller annat skumgodis
100 g Maltesers (eller 20 mariekex i bitar)
100 g valnötter
100 g cocktailbär, röda
Gör så här:
1. Bryt hälften av chokladen i bitar och smält den över vattenbad.
2. Hacka resten och rör ned den i den smälta chokladen. Rör tills all choklad smält. Ställ att svalna.
3. Hacka under tiden valnötterna grovt, skär marshmallows i bitar och halvera cocktailbären.
4. Lägg allt i en rymlig skål.
5. Rör ned chokladen och blanda.
6. Klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper (det går enklast om du klipper till en bit som täcker formens långsidor + botten, samt en bit som täcker kortsidor + botten).
7. Häll chokladblandningen i formen. Ställ svalt att stelna.
8. Stjälp upp godiset och skär i rejäla bitar. Förvara svalt.
Marsipanprimörer
Morötter, rädisor och ärtskidor helt i marsipan är både gott och roligt att göra. Perfekt pyssel för stora och små.
Tid: Minst 60 min
36 stycken
500 g marsipan av god kvalitet (till exempel Odense)
Röd, gul och grön karamellfärg
Gör så här:
1. Dela marsipanen i fyra bitar, varav tre lika stora (cirka 150 g styck) och en mindre (50 g, till stjälkarna).
2. Färga den minsta marsipanbiten riktigt grön.
3. Håll till på en slät yta, till exempel diskbänken eller på en stenskiva. Blanda noga så att du får en riktigt jämn färg.
4. Tänk på att rengöra ytan mellan de olika färgningarna. Färga de återstående bitarna i ärtgrönt, orange och rött.
5. Den ärtgröna marsipanen färgas med grön och lite gul karamellfärg.
6. Morotsorange får du genom att använda gul och lite röd karamellfärg.
7. Rädisröd marsipan får du med enbart röd karamellfärg.
8. Lägg den minsta, gröna biten åt sidan. Dela sedan de återstående bitarna i tolv bitar vardera.
9. Täck de bitar du inte använder med plastfilm så att de inte torkar.
10. Morot: Rulla en bit marsipan till en kula och forma den sedan till en morot. Gör försiktigt små streck i den med baksidan av ett tunt knivblad. Forma blasten av en liten bit grön marsipan. Gör ett hål i morotens ände och tryck fast blasten.
11. Ärtskida: Dela varje bit i två, varav den ena något större. Denna delas i fem bitar som rullas till ärter. Rulla ut den andra biten till en avlång rulle. Spetsa till ändarna. Gör en fördjupning och lägg dit ärterna.
12. Rädisa: Forma marsipanbiten till en rund kula. Spetsa till ena änden. Gör blasten av en bit grön marsipan. Gör ett hål och fäst den i rädisan.
13. Låt marsipangodiset torka något före förvaring.
14. Lägg det sedan glest i en plastburk med smörpapper mellan lagren.
15. Förvara marsipangodiset svalt, men inte i kylskåpet eftersom det blir klibbigt då.