Det klassiska julbordet
Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2006-12-18
Låt julbordet digna av alla delikatesser
Julbordet är en tradition att vårda.
Visst, man kan testa något nytt men själva affärsidén med julbord är att man ska känna igen sina och andras favoriter år från år.
Så här blir det ingen sillsushi och inga skinktapas. I stället fem av julbordets hörnpelare med en liten guldkant.
Recept: Jon Hansson
Foto: Börje Thuresson
Hemkokt julskinka
Du behöver en rejäl gryta så du få plats med skinkan.
1 rimmad benfri skinka med svål på 2– 5 kg (fråga i affären om den behöver vattnas ur)
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1 kvist timjan
Så här gör du:
1. Stick in en ugnstermometer så att spetsen hamnar så mitt i skinkan som möjligt.
2. Lägg ner skinkan i grytan och fyll på med vatten så att det täcker.
3. Koka upp och skumma med en hålslev eller sked.
4. Lägg i lagerblad, pepparkorn och timjan.
5. Sjud försiktigt under lock till termometern visar 70 grader. Räkna med att det tar en timme per kilo skinka.
6. Ta genast upp skinkan och lägg att vila innan griljeringen.
Ugnsbakad julskinka
Investera i en termometer! Det är bara proffs som utan hjälp kan avgöra om en så stor köttbit bakat klart.
1 rimmad benfri skinka med svål på 2–5 kg
3 m aluminiumfolie
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 125 grader. Ta ut gallret och ställ in en långpanna med vatten i för att fånga upp dropp.
2. Stick in en ugnstermometer så att spetsen hamnar så mitt i skinkan som möjligt. Tänk på att luta termometern eller sticka in den från sidan så att du får in skinkan i ugnen.
3. Vira in skinkan noga i aluminiumfolie. Ställ den på gallret och skjuts in i ugnen.
4. Skinkan är klar när termometern visar 70 grader. Räkna med att det tar nästan en och en halv timme per kilo skinka. Temperaturen inne i skinkan kommer att stiga ytterligare några grader av bara farten när du tagit ut den.
Griljera julskinkan
Skinktips!
Gammaldags kryddskinka
Uppiggat äppelmos
Kokta spjäll
Glaze till spjällen
Snabba äpplen och plommon
Lite styggare köttbullar
Extra snälla köttbullar
Inlagd sill - grundrecept
Löksill
Äppelsill
Rönnbärs- och dillsill
Risgrynsgröt - grundrecept
Apelsinris
Risbrulée
Kul gröt
Jon Hansson