Friska och syrliga sommardrinkar
Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2011-06-14
5 glas som smakar gott!
Öl och rosé i all ära men ibland vill man ha något festligare. I sommar går trenden mot klassiska cocktails och enkla rena smaker. Peter Svensson, barchef på Gothia Towers i Göteborg, drar igång partyt med fem fräscha sommardrinkar!
Petruschio-cocktail
4 cl Gordons gin
2 cl Aperol
2 cl citronsour (pressad citron sötad med socker)
1 cl sockerlag
2 stänk orange bitter
äggvita
Gör så här:
1. Häll upp alla ingredienser i en shaker/mixer och skaka kraftigt. Sila upp i vackert glas.
Kul kunskap! Aperol kommer ifrån Padua, den stad där Shakespeares pjäs ”Så tuktas en argbigga” utspelas. Drinken har fått sitt namn efter huvudpersonen Petruschio.
Appuntamento
2 cl Gordons gin
1 cl St Germain (fläderlikör)
1 cl Giffard Manzana (äpplelikör)
3 cl citronsour
2 cl sockerlag
äggvita
några stänk Angostura bitter
Gör så här:
1. Likt drinken Petruschio hälls alla ingredienser i en shaker/mixer och skakas kraftigt i ett kylt cocktailglas och servera.
Dutch mistress
3 cl genever
1 cl St Germain (fläderlikör)
citronsour (50/50 pressad citron och socker)
sockerlag (50/50 vatten och socker)
1 barsked Dubonnet
färska jordgubbar
färsk mynta
Gör så här:
1. Muddla (mosa) spriten och jordgubbar. Tillsätt citronsour, sockerlag, mynta och krossad is. Rör om ordentligt och toppa med krossad is.
Champagnecocktail
2 cl Martell cognac
1 sockerbit
2 stänk Angostura bitter
prosecco (italienskt mousserande vin)
Gör så här:
1.Lägg en sockerbit i botten på champagneglaset. Stänk över ett par droppar Angostura bitter och häll i 2 cl cognac. Fyll upp med champagne.
Aperolspritzer
6 cl Aperol
sodavatten
prosecco (italienskt mousserande vin)
frukt (företrädesvis apelsin)
Gör så här:
1.Bygg drinken med alla ingredienser utom prosecco. Rör om mycket försiktigt och toppa sedan med vinet.
Recept: Peter Svensson och John Öhman (Dutch Mistress)
Text: Jon Hansson Foto: Stefan Jerrevång