expand-left
helskärm Fyllda musslor. Foto: Björn Lindahl Paolo Robertos fyllda musslor Fyllda musslor – Paolo Robertos färska blåmusslor kokade i vitt vin och fyllda med persilja, timjan och vitlök. Efter att de toppats med pecorinoost och gratinerats i ugnen är de perfekta att bjuda på till förrätt eller på en buffé.
Cozze ripiene clock 40 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Ingredienser svartpeppar, en nypa 2 vitlöksklyftor, lätt krossade 2 persiljestjälkar 1 dl vitt vin 0.5 l vatten 1 kg blåmusslor, färska Fyllning 1 dl pecorinoost, färskriven olivolja salt och svartpeppar 1 krm cayennepeppar 1.5 dl smulat dagsgammalt bröd 1 vitlöksklyfta, pressad 1 dl färsk timjan, finhackad 2 dl persilja, finhackad 2 ägg Gör så här Sätt ugnen på 250 grader. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Lägg musslorna i en kastrull med vatten, vin, persiljestjälkar, vitlök och peppar. Lägg på ett lock och låt alltsammans sjuda på svag värme i cirka 3–5 minuter. Häll försiktigt av musselvattnet i ett durkslag. Dela musselskalen försiktigt och kasta den tomma halvan. Placera musslorna på en ugnsplåt. Vispa upp äggen i en skål, tillsätt persilja, timjan och vitlök. Lägg i brödsmulor, kajennpeppar, salt och eventuellt lite peppar, blanda noga. Fördela fyllningen på musslorna, droppa över lite olivolja och toppa med pecorino. Gratinera musslorna högst upp ugnen i cirka 2–3 minuter