Njut av en GI-rätt efterrätt!
Uppdaterad 2017-03-29 | Publicerad 2008-04-03
Godkänt för gottegrisar
Mörk choklad, nyttiga nötter, färska frukter och syrliga bär.
När Klara Desser komponerar desserter blir de vackra, goda och — nyttiga.
Recept: Klara Desser
Foto: Hans Desser
Samtliga recept och bilder ur boken Klaras GI-desserter (Prisma).
Yoghurt- och bärglass
4 portioner
300 g frysta bär, t.ex. hallon och blåbär eller jordgubbar
2 dl tjock grekisk yoghurt, 10 %
1 dl crème fraiche
2 msk fruktsocker
Gör så här:
1. Lägg de frysta bären tillsammans med yoghurt och crème fraiche i en hög skål och mixa med mixerstav eller kniven i matberedaren.
2. Tillsätt fruktsocker och kör till en slät massa. Klicka i glassen i fyra glas. Servera genast eftersom den smälter fortare än vanlig glass.
Chokladpannacotta med grädde och bär
4 portioner
75 g mörk choklad, ca 70 %
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 msk fruktsocker
Att servera till:
1 1/2 dl vispad grädde och färsk frukt
Gör så här:
1. Smält chokladen i vattenbad och lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Koka upp grädde och fruktsocker. Krama ur gelatinbladet och blanda med grädden. Vispa ner den smälta chokladen.
3. Häll upp i portionsformar och ställ kallt i minst 3 timmar. Servera pannacottan med lite vispad grädde och färsk frukt.
Äppelpaj med nöttäcke
6 - 8 äpplen
1 msk fruktsocker
1 msk kanel
1 dl blandade nötter, t.ex. hasselnötter, cashewnötter, mandlar och solrosfrön
Att servera till:
2–3 dl tjock grekisk yoghurt, 10 %
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor.
2. Lägg dem i en smord form och strö över fruktsocker och kanel. Hacka nötterna och strö dem över äpplena.
3. Baka i ugnen tills äpplena är mjuka och har fått en fin färg. Lägg upp yoghurten i en skål och servera till.
Blåbär med kokostäcke
4 - 6 portioner
1 1/2 - 2 paket frysta blåbär
1 msk fruktsocker
2 tsk malen ingefära
50 g smör
2 ägg
1/2 dl fruktsocker
4 dl kokosflingor
Att servera till:
2 – 3 dl tjock grekisk yoghurt, 10 %
Blåbär till dekoration
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg blåbären i en ugnssäker form.
2. Strö över 1 msk fruktsocker och ingefäran.
3. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och 1/2 dl fruktsocker för hand så att det blandas ordentligt. Rör i det smälta smöret och kokosflingorna.
4. Bred blandningen över blåbären och grädda i ugn i 20 minuter. Servera med tjock grekisk yoghurt eller vispad grädde.
Chokladmuffins med nötter
Cirka 12 stycken
100 g nötter, till exempel hasselnötter eller valnötter
1/2 tsk bakpulver
50 g mörk choklad, ca 70 %
1 dl rapsolja
1/2 dl kakao
3 ägg
1 dl fruktsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 °C. Ställ upp muffinsformar på en bakplåt.
2. Mixa nötterna fint i en mixer eller matberedare. Tillsätt bakpulvret och blanda väl.
3. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Tillsätt rapsolja, kakao, smält choklad, ägg och fruktsocker i nötmixen och blanda väl.
4. Klicka ut smeten i formarna och grädda i ca 15 minuter. Ät som de är, eller dekorera med grädde och bär.
Plommonkompott med grädde
4 portioner
300 g plommon
1/2 dl fruktsocker
1/2 dl vatten
1 tsk malen kanel
Att servera till:
1 1/2 dl vispgrädde
lite kanel
Gör så här:
1. Skölj och kärna ur plommonen. Skär dem i kvartar.
2. Lägg dem i en kastrull med fruktsocker, vatten och kanel. Låt det koka ihop utan lock 6 – 8 minuter tills plommonen börjar mjukna. Späd med mer vatten om det behövs.
3. Låt kompotten svalna lite. Vispa grädden och servera till.